\"Foto\"

Poškozená hřbitovní zeď.

 

Zima nadělala škody i na židovské památce

Zeď hřbitova opraví v dubnu

RAKOVNÍK. Letošní zima nadělala škody na nejedné památce. Stejný problém, jaký řeší hrad Krakovec, postihl i rakovnický židovský hřbitov. Během zimy se velmi často střídaly teplejší a mrazivé dny, takže voda z tajícího sněhu natekla do zdiva, následně zmrzla a led začal zdivo trhat. Výsledkem je, že se hřbitovní zeď v dolní části vyvalila.

Zhruba jeden čtvereční metr kamenného zdiva vypadl po velké oblevě v polovině ledna. Zeď je naště­stí hodně široká, proto v ní nevznikla díra. „Hřbitov se bohužel nachází ve svahu a veškerá voda, která z kopce stéká dolů, se tlačí do zdi. Jde na ni nejen velký tlak zeminy, ale i vody. Do toho prudké změny teplot, to dá zdivu zabrat. Podobné problémy jsme měli už před dvěma lety, ale v jiné části hřbitova, kde jsou dětské hroby. Tam to bylo ještě horší, spadla nám asi patnáctimetrová část zdi. Dnes už ani nepoznáte, že je tam takový kus opravený. Ta samá firma bude opravovat zeď i nyní,“ přibližuje správce židovského hřbitova Miroslav Novotný.

Peníze na opravu už jsou k dispozici, vzhledem k tomu, že se jedná o havárii, nebylo až tak složité prostředky získat. Čeká se jen na vhodné počasí. Jakmile přestanou hrozit mrazíky, firma nastoupí. Předpokládá se v průběhu dubna. Hřbitovní zeď není komplet původní, už za socialismu prošla různými opravami. Tehdy se většinou dozdívalo cihlami. Dnes už se používá shodný lomový kámen, aby byla vyspravená místa co nejautentičtější.

Kromě samotné opravy se u dolní zdi vyřeší i odvodnění, jinak by se v dalších zimách stejný problém stále opakoval. Židovské památky má na starosti společnost Matana Praha, peníze na jejich opravy získává z části od židovské obce a z části z grantů a dotací.

Židovský hřbitov nemá stálou otevírací dobu. Prohlídky jsou možné po předchozí telefonické domluvě. Kontakt na správce je možné získat v rakovnickém infocentru, na městském úřadě, v Rabasově galerii nebo je uveden i na informační ceduli pověšené u vstupu do hřbitova. Kromě samotného pohřebiště je možné si prohlédnout také domeček hrobníka, kde je instalována malá expozice.

Markéta Hartlová

« Zpět