\"\\"Foto\\"\"

Benefici pro neslyšící podpořila také skupina Z davu.

 

Pět rakovnických kapel a 120 lidí pomohlo sluchově postiženým

Klubem duněl bigbít pro neslyšící

RAKOVNÍK. Rakovnické kapely zvučných jmen se sešly v pátek 11. března v klubu DDM. Dokonce i jinak v rockovém depozitáři zalezlá Prošlá lhůta, jejíž počet koncertů během roku je přísně omezen, vytáhla paty z pantoflí a přišla podpořit benefiční akci pro sluchově postižené. Dost možná to bylo i tím, že kytarista Jan Švácha je strejdou hlavní pořadatelky. Nicméně důležité je, že se na sále sešlo přes 120 platících a společně s muzikanty pomohli podpořit teprve nedávno vzniklou rakovnickou organizaci Svazu neslyšících a nedoslýchavých.

Minifestiválek decentně zvučený Zbyňkem Mištěrou a Standou Brabcem (ušní lékař Peter Erbák by měl radost) zahájilo Hradní duo. Po partě Milana Zimmermanna nastoupila již zmíněná Prošlá lhůta a i bez Pifáka Ivanova, který trávil darovaný víkendový pobyt s manželkou, předvedla svůj obvyklý standard a všechny hlavní pecky. Jakmile si uklidili nádobíčko, naplnil podium nejpočetnější ansábl večera. Skupina Z davu odehrála teprve čtvrtý koncert se zpěvačkou Bárou Podanou, která působí, jako by v kapele vyrůstala. Navíc jí to vedle Šváchy náramně sluší, a to jak po stránce vizuální a mimické, tak i vokálně. Kapela s příchodem bubeníka Ondry Černého zásadně zpřesnila hru a posunula se ke ska, takže celek na podiu působí jako divadelně hudební cirkus až karneval. Nutno vidět! Pa.Co revival, který vystoupil namísto původně avizované čerNoci, to měl po Z davu docela těžké, nicméně ani jeho výkon nevybočil z velmi slušné úrovně večírku a totéž platilo i o závěrečném setu Ztraceneného šnyclu, který přišel podpořit i jejich dvorní fanda Kečup v krásných šněrovacích botách až po kolena.

V hloučku asi deseti rodinných příslušníků jsme zastihli hlavní pořadatelku Kristýnu Klatovskou. „Přišlo přes 120 platících. Je pravda, že nejvíce je nás tady od Hujerů, ale i tak mě účast těší. Už jsme měli jednu menší akci na Zátce, tohle je první koncert většího formátu. V Rakovníku je relativně dost lidí se sluchovým postižením, ale přesné počty se dost těžko zjišťují. Zdravotní postižení je údaj, který se nikde neuvádí. Jediné číslo, které jsem získala, je, že ORL navštěvuje osm set lidí se sluchovým postižením. Naše organizace má asi 15 členů, ale služby využívá daleko víc osob. Také dnes tu část našich klientů byla a myslím, že se jim to líbilo,“ sdělila mi v jedné z přestávek.

Celkový výtěžek z koncertu byl 9250 Kč, z toho za 1724 korun se podařilo vydražit obrázky šesťáků ze 3. ZŠ. „Pořádali jsme literární soutěž na téma Hluk - nemoc dnešní doby a žáci nám dodali zajímavé ilustrace. Takže jsme je vydražili,“ prozrazuje další zdroj peněz.

Výtěžek použijí jako spoluúčast k financím, které získají od města formou grantu. „Abychom měli na činnost, to znamená provoz kanceláře, energie, poštovné a cestovné, když zajišťujeme např. servis sluchadel. Chtěla bych všem účinkujícím, spolupořadatelům i posluchačům moc poděkovat a zase někdy při další akci na viděnou,“ uzavírá Kristýna.

Pavel Sklenička

« Zpět