Stížnosti na novou jídelnu
RAKOVNÍK. Při druhé Občanské kavárně zazněla z úst zastupitele Středočeského kraje Luboše Dolečka kritika provozu nové školní jídelny v Rakovníku. Konkrétně uvedl, že se v poslední době zhoršila kvalita jídel, protože se údajně vaří z nekvalitních surovin. Také si stěžoval, že v některé dny se místo pro 700 strávníků vaří jen pro 580, tudíž se na některé z nich vůbec oběd nedostane.
„Určité signály, že kvalita jídel se oproti začátku zhoršila, máme. Zaznamenal to také radní Luděk Štíbr, který do jídelny dochází na obědy. V čem je příčina, zatím nevím. Za chod jídelny je plně zodpovědná 1. ZŠ. Proto pozveme její ředitelku na jednání rady, aby nám podala vysvětlení a budeme se snažit najít východisko,“ uvedl rakovnický starosta Zdeněk Nejdl a dodal, že provoz jídelny je stále ve zkušebním režimu. Stálý provozovatel by měl vzejít z výběrového řízení, které město vypsalo.
Při namátkovém průzkumu jídelny v pátek 12. března jsme oslovili několik obědvajících strávníků. „Nám tady chutná. Většinou dostaneme jídlo, které si vybereme. Někdy, když jdeme později, už ale všechna jídla nejsou,“ shodla se skupinka šesťáků. „Já žádný markantní pokles kvality jídla nepozoruji, nejsem vybíravá. Někteří kolegové si ale na zhoršující kvalitu stěžují. Co mi chybí, je typická česká kuchyně,“ odpověděla učitelka z 2. ZŠ. Také maminky, postávající ve foyer a čekající na své obědvající potomky, žádný velký pokles kvality jídel nezaznamenaly. „Někdy to dětem chutná víc, někdy méně. Ale to je doma také tak,“ řekla jedna z nich. Dvě připomínky ale přesto mají. Někdy prý mají malé děti problémy ukrojit maso. A také jim vadí, že po dvou měsících provozu byla jídla o 2 koruny zdražena.
„Vaříme ze surovin, které nám dodává firma Eurest. V našich skladech již proběhly dvě kontroly hygieny a nebyly zjištěny žádné závady,“ oponuje ředitelka Věroslava Borská, že by byly k vaření používány nekvalitní suroviny. Jídelníček je sestavován podle norem. První tři dny byli v kuchyni přítomni dva kuchaři firmy Eurest, aby zaměstnance seznámili s novým zařízením. Jinak podle Věroslavy Borské vaří stále stejné kuchařky.
„Není možné, aby děti nedostaly žádné jídlo. Denně vaříme tři, někdy i čtyři jídla. Může se ale stát, že pokud je nějaké hodně atraktivní jídlo, nemusí už být po jedné hodině k dispozici a strávníci si musí vybrat ze zbývajících,“ připouští ředitelka. Podle jejích slov se vždy vaří pro plný počet strávníků, protože na rozdíl od staré jídelny si už v nové nemusejí děti obědy dopředu odhlašovat. Vzhledem k tomu se prý dost provaří. „Pokud se týká stížnosti na zdražení cen jídel, došlo ke změně DPH, a tudíž jsme museli zvýšit cenu oběda o 2 koruny,“ dodala Věroslava Borská.
Tomáš Bednařík