VYVEZLI STO TISÍC HEKTOLITRŮ

KRUŠOVICE (ps). Minulý čtvrtek projel výrobní linkou Královského pivovaru Krušovice soudek s číslem 100.000. Šestimístné numero symbolizovalo počet hektolitrů krušovického piva, které v letošním roce opustily území České republiky. Při této příležitosti se v Krušovicích uskutečnilo setkání s představiteli obcí, regionu, obchodních partnerů a novinářů.

Úvod patřil Ing. Kamilu Krakešovi. Vedoucí exportního oddělení, které tvoří jen čtyři pracovníci(!), připomněl, že krušovický export se začal výrazněji profilovat od roku 1997, kdy bylo vyvezeno do Polska, SRN a Slovenska 15 tisíc hektolitrů. V současné době se krušovické pivo prodává v 15 evropských zemích a v Izraeli. Poprvé v historii překročil export hranici 100 tisíc hektolitrů. Mezi největší dovozce patří Německo, Slovensko a Ruská federace. Zhruba 40 % vývozu obstarává ležák Imperial, na druhém místě je krušovické černé pivo. Tomu se daří zejména na německém trhu, kde je více než rok ve svém segmentu hlavní značkou jedné z největších pivovarnických skupin. V praxi to znamená, že je v restauracích vedle piv, jako jsou Radeberger, Henninger, Dab, Binding a další, nabízeno také točené černé pivo z Krušovic. Stále zajímavější je i ruský trh.

Přestože se v Rusku některá piva, jako je Kozel nebo Staropramen, vyrábějí v licenci, k nejprodávanějším patří Budvar a Krušovice. Ve velkokapacitních pivnicích se třemi sty až šesti sty místy lze krušovické najít mezi deseti až patnácti značkami. Zatímco v marketech stojí plechovka piva 40 – 55 rublů (rubl je cca 90 haléřů), v pivnicích od 110 do 130 rublů. Slibně se rozvíjí prodej piva s nízkým obsahem alkoholu ve Švédsku, kde je krušovické pivo jediným českým pivem v maloobchodní síti.

Po přednášce následovala prohlídka pivovaru s ochutnávkou nefiltrovaného piva a ocenění pracovníků exportního oddělení Ing. Kamila Krakeše, Luboše Polívky, Ing. Kateřiny Zemanové a Brigity Glogovské.

 

[ Zpět na domovskou stránku ]