Psí poplatky nezdraží, dům na Pražské prodán

Zastupitelstvo měnilo radní doporučení

RAKOVNÍK. Neuvěřitelných šest hodin se vleklo jednání městského zastupitelstva, které svolal starosta Zdeněk Nejdl na pondělí 8. prosince. Program nabitý kontroverzními tématy sledovala dvacítka občanů.

RSDr. Vladimír KvasničkaV úvodu složil slib nový člen zastupitelstva RSDr. Vladimír Kvasnička, který nahradil ze zdravotních důvodů odstoupivšího Ing. Václava Vajchra (KSČM). Ve finančním výboru zastoupí Vajchra další z kandidátky KSČM Ing. Miroslav Hradílek.

První rozsáhlejší rozpravu přineslo projednávání nové vyhlášky o městských poplatcích. Městská rada předložila návrh, podle kterého se měl zvýšit poplatek za psy v bytových domech ze 600 na 720 korun u prvního psa a z 900 na 1200 u psa dalšího. V rodinných domcích se mělo zdražovat z 240 na 360 korun u prvního psa a z 360 na 480 u dalšího. Zastupitelé však byli jiného názoru. Podle Jiřího Báči není korektní, když občané v bytových domech platí více než občané v rodinných domcích. S tímto názorem nesouhlasí Michal Volf, který tvrdí, že psi chovaní v rodinných domcích jsou méně často venčeni na veřejných prostranstvích, proto je zátěž spojená s jejich chovem menší. Na druhou stranu psi chovaní v panelácích představují zátěž i pro ostatní obyvatele domů. Pes podle Volfa do paneláku nepatří. Místostarosta Luděk Štíbr připomněl, že náklady na provoz psího útulku se v současné době pohybují kolem 750 tisíc ročně, a poplatky ze psů přitom činí pouze 300 tisíc korun. Do diskuse se zapojil také občan Jaromír Tupý. Podle jeho názoru by zvýšené poplatky byly trestem vůči poctivým občanům, kteří za psy řádně platí, kdežto nepoctivé, kteří psa vůbec nezaregistrují, město postihnout nedokáže. Po zhruba půlhodinové diskusi byla nová vyhláška schválena s tím, že poplatky ze psů zůstaly zachovány v původní výši.

Další změnu v materiálech předložených radou přineslo projednávání rozpočtového provizoria. Rada navrhla zařadit některé tradiční kulturní i sportovní akce přímo do rozpočtu města. Tím by se uvolnilo více peněz pro ostatní žadatele. Jiří Ludačka vznesl dotaz, proč nebyl do rozpočtu zařazen také Rack Reyd. Zastupitelstvo reagovalo tak, že sraz motorkářů do rozpočtu připsalo a rovnou akci přidělilo 30 tisíc korun.

Předseda finančního výboru Michal Volf měl hlavní slovo při projednávání prodeje domu čp. 6 na Pražské ulici. Městská rada zastupitelstvu doporučovala dům neprodávat vzhledem k nízké nabídnuté ceně. Podle Volfa však každý realitní makléř ví, že tržní cena domu s nebytovými prostory by měla odpovídat desetinásobku ročního nájemného. Pokud někdo nabídl za dům čp. 6, kde město vybírá jen 70tisíc korun ročně, částku 2,3 milionu korun, je to cena výhodná. S Volfem nesouhlasil Miloň Cír. Pode něj by se město nemělo před vstupem do EU zbavovat majetku. Město dům v podstatě ani nehodlá prodávat, spíše šlo o to zjistit jeho skutečnou tržní cenu. Do diskuse se zapojil i starosta Zdeněk Nejdl, který podotkl, že neví, proč by mělo město prodávat majetek nějakému „zbohatlému zápaďákovi“, když mají zájem místní. Po dohadovacím řízení byl nakonec prodej schválen. Dům čp. 6 s pozemkem 515 m2 se stane za 2 353 000 korun majetkem Ing. Milana Hůly.

V půl osmé přišla na řadu další složitá kauza. Bytový dům na Sekyře a jeho nezkolaudovaná střecha. Radou předložený materiál obsahoval tři varianty. Trojstrannou dohodu, která však nebyla v poslední verzi odsouhlasena druhou stranou, dále finanční kompenzaci ve výši 8,1 milionu korun, nebo soud, kam se již sdružení vlastníků obrátilo s žalobou o 2 miliony korun. Po vleklé diskusi, v níž se vyjádřil i zástupce vlastníků s tím, že mají zájem dále jednat, zastupitelstvo schválilo finanční kompenzaci ve výši 810 tisíc korun. Pokud s touto variantou nebudou vlastníci souhlasit, má rozhodnout soud.

Diskuse se rozvinula také nad žádostí Soni Grosseové, která požádala zastupitelstvo o změnu územního plánu. Pozemek na Bezděkově, který je v jejím majetku, je v územním plánu vyznačen jako nezastavitelná plocha, a majitelka by tu chtěla stavět. Zastupitelé diskutovali, jaký význam a kvalitu má zeleň na dotyčném pozemku, a jak by stavba rodinného domku zeleň omezila. Změnu územního plánu podporovali radní Aleš Rouček a Hana Bendlová, proti byl naopak Ivo Michalička, který prohlásil, že příště může zastupitelstvo schválit výstavbu třeba v Čermákových sadech. Pro zachování územního plánu byl i místostarosta Luděk Štíbr. Nakonec zastupitelstvo navzdory zamítavému stanovisku odboru životního prostředí změnu schválilo.

S projevy nevole ze strany veřejnosti se setkala další žádost o změnu územního plánu, kterou inicioval Miloš Cafourek v lokalitě Na Studánkách. Změna se má týkat obchvatu města, zejména vypuštění západní části, která nekoresponduje s aktuálním verzí připojení Rakovníka na rychlostní komunikaci Praha – Karlovy Vary. Podle názoru paní Brabcové, která poukázala na neúnosné dopravní zatížení centra, bude městu západní část obchvatu chybět.

V samém závěru schválilo zastupitelstvo i finanční dary po deseti tisících korunách šesti úspěšným subjektům (mladší a starší Lentilky, ženy a starší dorostenky HC 1972, mladší a starší dorostenci SK), tak jak je navrhl Zdeněk Nejdl. Starosta pak ještě popřál zastupitelům hodně klidu a bohatého Ježíška a pozval je na 18. prosince do kulturního centra na vánoční večírek.

Pavel Sklenička

[ Zpět na domovskou stránku ]