Bude město vracet peníze z prodeje akcií?

NOVÉ STRAŠECÍ. „Společnost VKM zpochybnila smlouvy na prodej akcií VKM a podala na Nové Strašecí žalobu. Smlouvy byly hloupě podepsány za minulého vedení. Příště se takového kroku chceme vyvarovat. Proto jsme chtěli, aby byl na radnici právník.“ Touto čerstvou informací ohromil přísedící na posledním letošním zastupitelstvu starosta Jakub Klein­dienst.

Zmíněný precedens se netýká jen Nového Strašecí, ale i dalších měst, které prodaly své akcie. Zatím lze jen těžko vyčíslit sumu, jakou by město v případě prohraného procesu muselo vracet zpět.

Při projednávání obecně závazných vyhlášek přišly na přetřes i poplatky za svoz odpadu. Vzhledem k tomu, že město bude v příštím roce doplácet milión korun svozové firmě, bylo doporučeno stáhnout návrh pana Drvoty, aby více jak osmdesátiletí důchodci platili jen polovinu částky a devadesátiletí byli osvobozeni od placení úplně. „Nedělejme tento krok paušálně, protože jsou bohatí důchodci a chudí důchodci. Jedná se o částku 50 tisíc korun, kterou budeme nutně potřebovat,“ argumentoval starosta. Z návrhu rozpočtu, který se projednával záhy, vyplynulo, že město na poplatcích za svoz odpadu vybere ročně 2,6 miliónu korun.

Přesto, že vedení města původně uvažovalo o rozpočtovém provizoriu, byl nakonec schválen rozpočet řádný v celkové výši asi 75 miliónu korun. „Rozpočet jsme koncipovali jako pesimistický. Některé položky, se kterými počítáme, jsou zatím jen v našich hlavách,“ chtěl starosta naznačit, že některé částky mohou být do rozpočtu schváleny dodatečně během roku.

Roční investice do digitální mapy města zneklidňuje Jaroslava Hlínu. „Spočítal jsem si, že v průběhu let nás mapa stála již 720 tisíc korun. Přitom se již od začátku slibovalo, že vložené náklady do mapy se budou vracet.“ Na námitku zastupitele reagoval vzápětí starosta. Podle něj se město bez mapy neobejde a prostřednictvím poplatků za její používání by se vložené investice měly opravdu navracet. „Za poskytnutí dat bohužel dodnes inkasovali poplatky pracovníci, kteří již mezi námi nepracují,“ řekl doslova Kleindienst. Po této debatě byl návrh rozpočtu schválen.

Při dalším jednání byla schválena možnost připojení Rudy na novostrašeckou čističku odpadních vod, což by do budoucna přineslo větší dotace na její rozvoj. Požehnáno bylo i návrhu rady na odprodej městského bytu po panu Doušovi minimálně za 450 tisíc. Naopak žádost o odprodej části pozemku v sousedství sportovního areálu Na kocourku, který dnes jako zahradu nájemně využívají manželé Duchoňovi, byla zamítnuta. Dokonce padly i návrhy zrušit současnou nájemní smlouvu pro případný rozvoj areálu tímto směrem.

V závěru se debata stočila k oblíbenému tématu znečisťování města psy. Svůj návrh z minulého zasedání oprášil zastánce fasování lopatiček a pytlíků Jan Bechyně. „Měli bychom to alespoň vyzkoušet. Spočítal jsem, že by nás to stálo 20 tisíc korun,“ přimlouval se zastupitel. Tento návrh byl ale starostou smeten ze stolu. „Vložme prostředky raději do úklidu. Od ledna spustíme v Texasu a v sídlišti 5. pětiletky systém s odpadovými koši na exkrementy.“ K tomu se přiklání i Jaroslav Hlína, který má obavu, že lidé z nejvíce postižených čtvrtí budou brzy na jednání zastupitelstva posílat protestní petice i s psími exkrementy.

Sláva Vaic

[ Zpět na domovskou stránku ]