Ministerstvo městu odpustilo většinu sankcí

RAKOVNÍK (ps). Zřejmě nejbohatší mikulášskou nadílku v historii města obdržela radnice od současného ministra financí. Ten totiž 2. prosince rozhodl o tom, že město nemusí vracet chybně vyúčtované dotace a penále v celkové výši 16,612.720 Kč.

Jak jsme již psali, Finanční úřad Rakovník při kontrole vyúčtování státní dotace na výstavbu bytových domů v ulicích Pražská a Zátiší Jih zjistil na straně Města Rakovníka řadu formálních nedostatků. Proto uložil městu vrátit dotace v celkové výši 11,5 milionu a navíc uhradit penále v objemu dalších 5 milionů 92 tisíc korun. Město v říjnu 2002 podalo žádost o prominutí sankcí krajskému finančnímu ředitelství a to 25. dubna žádost postoupilo přímo ministerstvu financí. Až ministerstvo nakonec 2. prosince rozhodlo, že převážná většina nařízených odvodů bude městu odpuštěna.

V případě první dotace na výstavbu bytových domů na Zátiší byl odvod dotace zcela zrušen, zůstalo pouze 200 tisíc korun, které zbyly z celkového penále. Také u druhé kontrolované výstavby byla dotace zachována a platit se bude pouze část penále. Celkem má město vracet namísto 16,612.720 korun jen 573.483 korun. „Zatím jsem neměl čas se zprávou dopodrobna zabývat, takže ani dost dobře nerozumím, proč budeme platit penále, když dotaci vracet nemusíme. Rozhodně však nehodláme verdikt zpochybňovat a peníze do konce roku uhradíme. Rozhodnutí ministerstva vítáme a hodně se nám ulevilo. Navíc proti němu ani neexistuje opravný prostředek,“ podotýká Zdeněk Nejdl.

Posledním finančním strašákem tak zůstává ještě dotace na rekonstrukci hřiště SK Rakovník. Také při jejím vyúčtování finanční úřad našel chyby a uložil navrácení dotace včetně penále ve výši 8,9 miliónu Kč.

[ Zpět na domovskou stránku ]