Honička skončila, pachatel uprhl.

 

 

Skrytá vysílačka přivedla pachatele do děravé policejní pasti

Zátarasy ani výstřely nezabraly

RAKOVNÍK. Policejní honičku jak z akčního filmu zažil minulé úterý odpoledne Rakovník. Firma Secar Bohemia, která se zabývá vyhledáváním kradených aut pomocí miniaturních vysílačů, zjistila, že do Rakovníka míří sledované auto, které bylo ukradeno v Chebu. Do akce se zapojilo několik policejních vodidel, jež zablokovala zloději cestu. Pachatele ale nezastavily ani zátarasy, ani prostřelené pneumatiky. Nakonec auto zaparkoval ve dvoře v Nádražní ulici a zmizel u autobusového nádraží.

Stříbrné Audi A6 směřovalo na Rakovnicko z Chebu, kde bylo ukradeno ze dvora soukromé firmy už po poledni. Od počátku bylo monitorováno firmou Secar Bohemia, která auto sledovalo, jak na monitorech počítačů tak přímo v terénu dvěma pohotovostními vozidly a od počátku byla v kontaktu s policií. Ve chvíli, kdy bylo patrné, že kradené auto směřuje ve směru od Kněževsi do Rakovníka, byl připraven policejní zásah. Policisté měli Audi vizuálně pod kontrolou už od vjezdu do města. Na signály k zastavení vozidla řidič nereagoval, projel centrem a směřoval směrem na Prahu. Za křižovatkou v Pražské ulici mu však policisté nachystali past. U přechodu pro chodce cestu blokovalo policejní auto. Zloděje ale zátaras nijak nerozházel. Prudce odbočil vlevo, přejel přes chodník a obrubníky na parkoviště. Při přejíždění chodníku prorazil vanu a z auta začal vytékat olej. „Pachatel chtěl dál pokračovat v protisměru jednosměrnou Smetanovou ulicí. V tom mu zabránila tři pronásledující vozidla, která ho zablokovala. Vozidlo Secaru zablokovalo Audi zepředu a dvě policejní vozidla zezadu,“ říká rakovnický policejní mluvčí por. René Černý. Ani tentokráte však neměla policie vyhráno. Řidič zařadil zpátečku a na plný plyn prorazil zátaras a ujížděl směrem k sokolovně. Předtím mu však stačil policista, kterého zranila rána dveřmi do zad, prostřelit čtyřmi výstřely levou přední i zadní pneumatiku.

„Policista vystřelil ze služební zbraně z bezprostřední blízkosti a směrem k vysoké hradební zdi. V tu chvíli bylo v nejlepším postavení a také nejméně poškozené vozidlo Secaru, proto pokračovalo v pronásledování jako první. Za ním následovalo vozidlo policie. Řidič firmy Secar však v Tyršově ulici nezvládl pravotočivou zatáčku a u sokolovny havaroval. Tím došlo ke zhuštění provozu. Kvůli bezpečnosti nemohli policisté plynule pokračovat v pronásledování. Pachatel tak dostal značný náskok,“ vysvětluje René Černý. Na křižovatce u Tyláku projel na červenou směrem k autobusovému nádraží. Před mostem odbočil vpravo do dvora u řadového domu, kde zastavil a utekl. Přestože Audi našli policisté díky vyhledávacímu zařízení za velmi krátkou dobu, zloděj stačil uprchnout. Neúspěšný byl i služební pes, který šel po stopě pachatele zhruba dvě stě metrů. Kvůli velkému pohybu lidí stopa končila u silnice k autobusáku. Škoda na policejních autech byla vyčíslena na 55 tisíc, na kradeném autě minimálně na 150 tisíc. „Audi mělo tónovaná skla, proto nikdo neviděl pachateli do tváře. Poznatky a stopy vyhodnocujeme a prověřujeme podezřelé osoby. Na případu spolupracujeme s kolegy ze západočeského regionu. Pokud má pachatel nějaký vztah k Rakovníku, je to pravděpodobně jen vztah okrajový,“ uzavírá René Černý.

Týdeníku Raport se podařilo získat vyjádření také od firmy Secar Bohemia a. s. Hovořili jsme dokonce s řidičem, který havaroval u sokolovny. Byl jím místopředseda představenstva akciové společnosti. „Chtěl bych zdůraznit, že zásah byl ze strany policie bezchybný. Nikdo nemohl čekat, že pachatel prorazí blokádu a vydá se na útěk i s prostřelenými koly. Pachatel velice dobře vyhodnotil situaci a vybral si na odtlačení policejní felicii jako nejlehčí vozidlo. Proti těžším vozům by neměl šanci. Přestože měl prostřelená kola, znovu se rozjel a vydal se k sokolovně. Naše vozidlo se ho okamžitě vydalo pronásledovat, jenže právě u sokolovny mu vběhla do cesty paní, která se zřejmě chtěla podívat, co se to na Pražské děje. Abychom se chodkyni vyhnuli, museli jsme strhnout vozidlo vlevo, kde narazilo do kovových sloupků zábradlí, v tu chvíli se aktivovaly airbagy, takže pachatel získal další náskok. Vozidlo však zůstalo v zaměřovači, našli jsme jej po dvou stech metrech ve dvoře na první odbočce vpravo před mostem v Nádražní ulici. Zloděj utíkal směrem k marketu Plus. Policie zatkla jednoho podezřelého, ale nebyl to ten pravý. Pachatel tedy stále uniká,“ sdělil nám zástupce firmy Secar Bohemia. Od generálního ředitele získáváme informaci také o tom, že společnost nezasahovala na Rakovnicku poprvé. Měla lví podíl mimo jiné i na nedávném dopadení gangu zlodějů aut v Mutějovicích, kde zasahovala dokonce jednotka rychlého nasazení, a před časem i v Novém Strašecí. Blíže v příštím vydání.

Markéta Polívková, Pavel Sklenička

[ Zpět na domovskou stránku ]