Ministerstvo financí poskytlo kraji 530 miliónů Kč na oddlužení nemocnic

V Rakovníku zůstanou všechna oddělení

RAKOVNÍK. Minulý čtvrtek navštívil NsP v Rakovníku radní Středočeského kraje Ing. Vilém Žák a informoval užší vedení nemocnice o jednání rady kraje týkající se koncepce zdravotnictví ve středních Čechách.

„Středočeské zdravotnictví, a nemocnice zvláště, jsou v kritické ekonomické situaci, zejména díky dluhům, které vyvstaly ještě před 1. lednem 2003, kdy zdravotnická zařízení převzaly kraje,“ řekl Vilém Žák. „V tuto chvíli leží na kraji dopis z ministerstva financí, v němž je příslib, že ještě do konce letošního roku dostaneme na úhradu dluhů, které vznikly v nemocnicích před 31. 12. 2002, 530 miliónů korun. Budeme se snažit, aby byly peníze okamžitě přerozděleny a přeposlány nemocnicím.“

Na náš dotaz, kolik konkrétně přijde z této částky do Rakovníka, Ing. Žák odpověděl, že ministerstvo financí výši dotace pro jednotlivá zdravotnická zařízení ještě nespecifikovalo. „Snad se to dozvíme v tomto týdnu. Ministerstvo má k dispozici seznamy závazků nemocnic, které mu byly prostřednictvím krajů předány,“ uvedl radní.

Vedoucí pracovníci rakovnické nemocnice hovořili s Ing. Žákem také o konkrétních problémech a aktuálních potřebách NsP. „Středočeský kraj uvolnil ze svých prostředků 1,9 miliónu korun na havarijní stav propojovací chodby a ještě půl miliónu korun na informační systém, který je v nemocnici velkým problémem a velmi nám tady schází,“ konkretizoval ředitel NsP Ing. Michal Stehlík a dodal, že samozřejmě věcí, kterých by bylo potřeba (zejména přístroje a technické vybavení, které jsou fyzicky i morálně zastaralé) je hodně.

Ve středu 19. 11. předložil vizi koncepce rakovnické NsP ředitel Stehlík radě kraje. Rada vzala dokument, v němž jsou uvedeny postupy, jak umazávat dluh nemocnice, na vědomí. „Viděl jsem ředitele všech nemocnic v kraji, kteří předkládali svoji vizi, jak řešit ekonomický propad, a myslím, že se ředitel Stehlík mezi nimi rozhodně neztratil. Na radní udělal jeho materiál dobrý dojem. Řešení problému není sice v tříletém horizontu, jak by si kraj představoval, ale všichni víme, že za současného způsobu financování, hodnoty bodu a dalších souvisejících věcí, je to téměř nemožné. Proto byl horizont nastaven zhruba na sedm let,“ komentoval rakovnickou koncepci Ing. Žák.

Zůstane nám tedy rakovnická nemocnice zachována v nezměněné podobě? „Nemělo by dojít ke zrušení žádného oddělení. Dojde ale k transformaci resp. optimalizaci počtu lůžek. Podle potřeby, tak, aby byly pokoje maximálně vytíženy a využity. Práce na jednotlivých odděleních se ještě více zefektivní. Jiná cesta není,“ odpověděl Michal Stehlík. Podstatné je také zlepšení spolupráce s praktickými lékaři a ambulantními specialisty v terénu. „Naše vzájemná spolupráce je jednou ze základních podmínek, aby nemocnice v Rakovníku přežila. Když nebudeme spolupracovat s terénem a on s námi, dojde k úniku řádově v miliónech korun. Proto jsem z přístupu některých lékařů velmi rozčarován a zklamán a musel jsem si na ně poopravit názor,“ dodal na závěr ředitel NsP. Momentální hospodářská ztráta nemocnice je 5 miliónů korun, což je oproti loňským 15,7 miliónům značný posun směrem kupředu.

Tomáš Bednařík

[ Zpět na domovskou stránku ]