Kino se zdemoluje, lopatičky nebudou

NOVÉ STRAŠECÍ. I když se proslýchalo, že na jednání zastupitelstva města je očekáván velký třesk v reorganizaci městské policie, k žádnému nedošlo. Hlavním tématem bylo kino a obecně závazné vyhlášky.

Zahájení, různé, diskuse, závěr. Takto stručně zněl program 8. zasedání a hned v úvodu se stal terčem kritiky Věry Matějovičové. „To není program. Nevíme vůbec, co se bude projednávat. To je jako by dítě napsalo místo slohové práce úvod, stať a závěr,“ zlobila se zastupitelka. V námitce ji podpořil i Jaroslav Hlína a doporučil, aby hlavní témata byla rozepsána.

Pak už přišlo na přetřes kino, jehož střechu zachvátil v srpnu 2001 požár a od té doby budova rychle chátrá. Zpracována byla dokonce statická studie, která vyznívá velmi nepříznivě pro zachování kina. Ve hře jsou nyní dvě varianty, jak s kinem naložit. První je objekt zdemolovat a na jeho místě vytvořit park. Tuto variantu doporučuje zastupitelstvu ke schválení rada, a od pojišťovny by na ní město dostalo 1,5 miliónu korun. Na postavení nové budovy by pojišťovna poskytla 3,2 miliónu, ale pod podmínkou, že bude stavba sloužit původnímu účelu kina.

Na téma se strhla diskuse, kde se hlavním oponentem k návrhu rady stal senátor Miloslav Pelc. „Nesouhlasím s demolicí, nastává renesance kin a bylo by nerozumné se ho zbavit. Krátce předtím, než kino shořelo, mě oslovili bratři Volfové, kteří provozují několik kin na Kladně, a měli zájem o pronájem našeho kina,“ protestoval bývalý starosta. Ten dokonce navrhuje, aby otázka kina byla řešena společně s budovou sokolovny, která se rovněž v dezolátním stavu (viz str. 2). „Víme všichni, jak bylo kino před požárem ztrátové. Když jsem ho chtěl navštívit, musel jsem si koupit ještě dalších šest lístků, aby se začalo promítat,“ kontroval svému stranickému kolegovi starosta Jakub Kleindienst. Rozum do vzrušené zrušené debaty vznesla až Naděžda Jurgovská. „Jednou už se projednala demolice, tak ať se hlasuje o ní,“ řekla. Demolice byla také vzápětí schválena, jen zastupitelé Pelc a Filip byli proti.

Poměrně bez problému prošel návrh o převodu pozemku v lokalitě na Okrouhlici do vlastnictví města od Pozemkového fondu ČR. Město tak za cenu 300 tisíc korun získá pozemek o rozloze více jak 14 tisíc metrů čtverečních. Hladce proběhlo i schválení odbahnění a opravy technických zařízení u rybníka Nový I. Investici ve výši skoro 11 miliónů korun uhradí Státní fond životního prostředí.

Dále se projednávaly úpravy obecně závazných vyhlášek. Po krátkých připomínkách na téma používání městských symbolů se rozvinula diskuse o pořádku ve městě a veřejné zeleni. Senátor Pelc přišel s názorem, že pod pojem zeleň by měly být zahrnuty i zahrádky u rodinných domků, které rovněž tvoří tvář města. Tomuto názoru oponoval tajemník Tláskal, podle kterého nelze problém údržby zeleně vztáhnout na soukromé pozemky. Zastupitelé se dotkli i problému mytí aut na veřejném prostranství. „Uvítal bych ve Strašecí místo, kde by si lidé mohli, byť za drobný poplatek, umýt své auto,“ navrhoval Jaroslav Hlína. Jeho návrh byl však smeten ze stolu jako nereálný.

Dlouhá debata se rozběhla i při projednávání poplatků za psy. Například Štefanu Podhorcovi se poplatek vzhledem k míře znečištění města psy zdá malý. Jiřina Kinkalová by zase zvýhodnila občany z okrajových částí města, jejichž psy zatěžují město minimálně. Starosta namítl, že toto se posuzuje individuálně již v současnosti. Zcela zapadl i návrh Jana Bechyněho. Podle něj by lidé měli vidět, že peníze z poplatků jsou použity na řešení problémů se psy. To by se dalo zajistit třeba tak, že by při zaplacení vyfasovali lopatičku na psí exkrementy. I zde se starosta poukázal, že lépe je investovat do košů na psí exkrementy. Problematické se ukázalo i dodržování kázně „pejskařů“, kteří psí výkaly neodklízí. „Někdy je to až o zdraví upozornit někoho, aby odklidil nepořádek po svém psu,“ stěžoval si Jaroslav Hlína.

Problém s dodržováním obecných vyhlášek zatím řeší jen městská policie. Brzy by jí však měli na pomoc přispět i zastupitelé, kteří vyfasují průkazky s fotografiemi a „obecní kverulanty“ budou moci nejen napomínat, ale i nahlašovat u přestupkové komise.

Sláva Vaic

[ Zpět na domovskou stránku ]