Na bývalou LŠU si někdo půjčil 15 milionů

Z „hudebky“ budou byty

RAKOVNÍK. Jsou domy, kterým změna politické situace v roce 1989 jednoznačně prospěla. Existují však i případy opačné, kdy měly budovy v dobách socialismu své smysluplné využití, ale od listopadu naopak chátrají a postupně spějí k demolici. Jedním takovým příkladem by mohla být budova někdejší lidové školy umění v Rakovníku v Tyršově ulici. Objekt na první pohled stále chátrá, ale jak jsme zjistili, to nejhorší už má za sebou a čekají ho světlejší zítřky.

Objekt čp. 240 v Tyršově, s pozemkem o celkové rozloze 608 m2, byl postaven v polovině devatenáctého století původně jako činžovní dům. V roce 1949 byl přestavěn na hudební školu, které sloužil další desetiletí. Po roce 1989 byl vrácen původním vlastníkům v rámci restituce. Základní umělecká škola prostory opustila a objekt osiřel. Zatímco uvnitř objektu se už nedělo nikdy nic, o to větší aktivity se vyvíjely s jeho „papíry“. Objekt byl totiž v roce 1998 zastaven na úvěr soukromé firmy Ultra Max, která si od Komerční banky na objekt vypůjčila celkem 15 milionů korun! Svým závazkům firma pochopitelně nedostála, a proto v listopadu 2001 navrhuje banka nucenou dražbu. Svých 15 milionů však nazpět nezískala. V té době je objekt již notně zchátralý. Několik let do něho prší. Podle soudního znalce je stanovena cena stavby na 940 tisíc a pozemku 335 tisíc. Dům je podle znalce po stránce fyzického i morálního opotřebení za hranicí své životnosti. Jakýkoliv pokus o jeho revitalizaci by po stránce nákladové vysoce překročil náklady na novou stavbu tohoto druhu.

Dražba se uskutečnila 14. listopadu 2001 v Praze. Zájem byl značný, a tak se vyvolávací cena 1 milion korun velice rychle vyšplhala na částku zhruba dvojnásobnou. Vítězem se stal rakovnický podnikatel.

Protože od dražby již uplynuly dva roky a objekt i nadále chátrá, oslovili jsme nového majitele a požádali ho o vyjádření. Souhlasil s podmínkou, že si nepřeje být jmenován. „Kupoval jsem tak trochu zajíce v pytli. Protože dražba byla nucená, vlastník neumožnil prohlídku. Když jsem pak poprvé do objektu vstoupil, bylo mi do breku, a kdyby to bylo možné, nejraději bych dům vrátil,“ popisuje vlastník své pocity. Uvnitř ho čekaly zřízené stropy, strašlivá vlhkost a 10 cm silná vrstva plísně. Bylo potřeba okamžitě odstranit vodou nasáklé akustické izolace a demontovat příčky. Provizorně se opravila střecha a začalo se větrat, takže vlhkost začala pomalu ustupovat. Po mykologické prohlídce se ukázalo, že v objektu je dřevomorka, takže všechno dřevo musí pryč a zdi musí být vyžíhány. Z objektu tak zůstane jen obvodové zdivo a schody.

Tolik tedy současný stav objektu. A jaká bude jeho budoucnost? „Pokud dopadne dobře jednání o úvěru, chtěli bychom na jaře začít stavět. D“m bude mít pět pater. V přízemí a ve dvoře plánujeme velkou prodejnu s rozšířením i do prvního poschodí. Od druhého patra bude 14 bytů od malometrážních až po luxusní mezonetové byty. Rozpočtově bychom se měli dostat na 15 milionů korun,“ přibližuje majitel své záměry.

Pavel Sklenička

 

[ Zpět na domovskou stránku ]