Betlémské světlo a Plovoucí naděje

ROZTOKY (bed). V úterý 23. prosince se od 16 hodin uskuteční v Roztokách nad jezem předvánoční happening nazvaný Plovoucí naděje. Jeho pořadatelem je občanské sdružení Děti Křivoklátska a opět zde zahrají a zazpívají Křivoklátští hudci.

V posledních letech se dostalo této akci významného propojení na jinou předvánoční zvyklost – šíření biblického poselství lásky a naděje prostřednictvím Betlémského světla,“ říká Ivan Kasalický ze souboru Křivoklátští hudci.

Tato tradice je velmi stará a její kořeny sahají až do 11. století, kdy po osvobození Palestiny křížovou výpravou jeden z rytířů donesl za nesmírných útrap do Evropy plamínek věčného ohně z baziliky v Betlémě, stojící nad chlévem, kde se narodil Ježíš.

„V dnešní podobě byla tradice založena v sousedním Rakousku, v Linci, před několika lety, jako podpora tělesně postiženým dětem. Jedno z dětí bylo letecky dopraveno do Betléma, tam si napálilo plamínek v bazilice Narození a opět letadlem se vrátilo do Lince. Skauti pak štafetovým způsobem rozšířili toto Betlémské světlo po celém Rakousku. Po roce 1990 se tento zvyk začal šířit i do sousedních zemí, včetně České republiky,“ pokračuje Ivan Kasalický.

A tak Betlémské světlo, tento posel pokoje a míru, dospěl i na Křivoklátsko, na akci Plovoucí naděje. Chybět nebude ani letos. Kromě toho, že budou od něho odpálené plamínky posílány po vodě jako poselství naděje pro všechny známé i neznámé potřebné lidi, mohou si Betlémské světlo odnést účastníci happeningu také do svých vánočně vyzdobených domovů.

Tomáš Bednařík

[ Zpět na domovskou stránku ]