Stromeček rozsvěcen v dešti

RAKOVNÍK. Ani déšť neodradil zhruba 150 lidí, aby se zúčastnili tradičního rozsvěcení vánočního stromku na Husově náměstí. Starostovi asistoval mutějovický sbor Berušky a Barušky.

Po necelém roce se v samém středu Rakovníka, uprostřed Husova náměstí, objevil vysoký jehličňan. Léta tradice nenechala nikoho na pochybách, že se co chvíli rozsvítí. Tohoto úkonu se v pátek slavnostně chopil starosta města Zdeněk Nejdl. Ten ve svém krátkém proslovu zdůraznil, že Vánoce nejsou jen časem zběsilých nákupů, ale i tou nejvhodnější chvílí v roce ke klidnému zastavení v kruhu rodiny a přátel.

Oním vánočním stromem je krásná jedle, pocházející z „Jíláku“, ze zdrojů Městských lesů. Původně plánovaný smrk z Průběžné ulice nakonec zůstal na svém místě. Větve jedle zdobí elektrické svíčky, které se vždy se setměním rozsvítí. Poprvé tak učinil právě pan starosta. Tento slavnostní čin orámoval zpěvem notoricky známých vánočních koled mutějovický pěvecký sbor Berušky a Barušky pod vedením Jany Melčové.

Bohužel, Purpury a Tiché noci, stejně jako svíčky v rukou členek sboru, trpěly pod nánosem kapek, snášejících se za krky davu. Přesto se tradiční akt se těšil více než důstojné divácké kulise.

Marek Bradáč

[ Zpět na domovskou stránku ]