Nová pravidla radniční hry „Daňový poplatník“

Dražší psi i popelnice

RAKOVNÍK. Mesto reaguje na novelu zákona o místních poplatcích a v jejím duchu shrnuje obsah všech svých dosavadních „poplatkových“ vyhlášek do jediné. Úrad pritom navrhuje, aby se ve vetšine prípadu poplatky zdražily. Návrhem se již zabývala mestská rada a 8. prosince jej projedná i zastupitelstvo.

Největší změny čekají majitele psů. V případě poplatků za psy chované v bytových domech se má roční poplatek za prvního psa zvýšit ze 600 na 720 korun a za dalšího psa z 900 na 1 200 korun. V rodinných domcích se má zdražit z 240 na 360 za prvního psa a z 360 na 480 za druhého. Poplatek se zvýší i u psů chovaných na samotách, a to ze stávajících 120 korun na dvojnásobek u prvního psa a ze 180 na 240 u dalších. Návrh vychází ze zjištění, že město získává na poplatcích kolem 300 tisíc korun ročně, přičemž náklady na péči o odchycené psy stojí dvojnásobek. Bez poplatku tak zůstávají pouze psí novorozenci do třech měsíců věku, psi žijící v rakovnickém útulku, psi slepečtí, a bohužel také desítky psů neevidovaných. Právě jejich počet by chtěl úřad v nejbližší době omezit přísnější kontrolou.

Zvýšit by se měl také poplatek za sběr, svoz a ukládání komunálního odpadu. Městská rada doporučuje zastupitelstvu navýšení o čtyřicet korun, ze stávajících 440 na 480 Kč.

Nová vyhláška o místních poplatcích by měla do budoucna obsahovat také jeden zcela nový poplatek za zhodnocení pozemku. Rada však zatím návrh úřadu neschválila a věc odložila. Nová vyhláška bude řešit i další poplatky, jako např. z ubytovacích kapacit. I zde dochází ke změně. Majitel může zaplatit buď 4 koruny za ubytovanou osobu a den a vést knihu hostů, kterou je povinen předložit městu ke kontrole, nebo zvolit paušální platbu 2 Kč za lůžko a den. Jediný poplatek, který se snižuje, se týká reklamy na veřejných prostranstvích. U něj návrh stanovuje 4, 8 a 16 tisíc za reklamy pevně spojené se zemí do 5, 10 a nad 10 m2 plochy.

Určitou kuriozitou je stanovení poplatku pro lunaparky, cirkus a provazolezce. Zatímco lunaparky musí počítat s poplatkem 2 Kč za m2 a den, provazolezec zaplatí městu 100 Kč za každé vystoupení.

Zavedení nové vyhlášky bude provázet zrušení celkem 12 současně platných norem.

Pavel Sklenička

[ Zpět na domovskou stránku ]