RAPORT logo

 


[ Zpět na domovskou stránku ]

Jesenický festiválek popáté

JESENICE. Navzdory chladnému počasí a dopoledním mlhám si o víkendu našlo cestu do Jesenice kolem stovky příznivců sportu a turistiky. Přilákal je 5. ročník Festiválku přírodních sportů a cestování, který pořádá jesenický oddíl vysokohorské turistiky ve spolupráci s místním obecním řadem a Integrovanou střední školou a učilištěm.

Účast byla oproti loňského roku o něco nižší, ale přesto mohou být pořadatelé s celkovou úrovní více než spokojeni. „Na přednáškách se sešlo kolem osmdesáti posluchačů, pět desítek horských cyklistů stanulo na startu hlavní kategorie Jesenického surovce, šedesát lidí se vydalo na turistické pochody a zhruba stejný počet odstartoval i v nedělních bězích,“ rekapituluje hlavní pořadatel Saša Krško. Ovšem nejvíce ze všeho si pochvaluje kvalitu a atmosféru přednášek v místním kině. „Podařilo se nám pozvat Čestmíra Lukeše, který od roku 1969 žije ve Švýcarsku a patří mezi evropskou horolezeckou špičku. Měl s sebou unikátní diapozitivy a také Knihu Žij své sny, která vyšla v češtině , angličtině a němčině. Dalším hostem festiválku byla Kateřina Texlová. Vyprávěla o své cestě po Venezuele, kdy stopem projela celou Jižní Ameriku. Neméně zajímavé bylo i vyprávění etnografky Alena Žákovské o indiánech z Nové Guiney. No a snad úplně největší bombou bylo povídání Ladislava Siegla, který na ČVUT přednáší fyziku a zabývá se aplikacemi fyzikálních zákonů v teorii přežití. Jeho nejoblíbenějšími končinami jsou polární kraje, má vytipované místo v centrální Kanadě, kde dosahují mrazy až 50 stupňů. Tam testuje sebe a veškeré vybavení, prověřuje věci, které se používaly už ve skautských dobách, ale nikdo neví, jak to fyzikálně funguje. Přednáška se protáhla až do ranních hodin, přičemž budíček byl před osmou a účastníky čekal ještě dvanácti kilometrový terénní běh,“ popisuje Krško.

V letošním ročníku se kromě tradičních účastníků ze vzdálenějších míst podařilo přilákat i větší množství místních. Mezi tradiční sponzory, jako je firma Ramala, přibyly další významné subjekty, jako Mercedes Croy a VZP, pobočka Rakovník. „Každoročně obešleme stovku firem, abychom získali kolem osmi sponzorů. Ovšem největší pomoc nám poskytují tradičně Integrovaná střední škola a obecní úřad. Bez jejich pomoci a zázemí by akce zanikla,“ uzavírá Saša Krško.

Pavel Sklenička