RAPORT logo


[ Zpět na domovskou stránku ]

I náznak alkoholu znamená vyhazov

RAKOVNICKO. Pití alkoholu na pracovišti je zakázáno, ne všichni zaměstnanci však zákaz dodržují. V některých zaměstnáních jim to prochází, jinde jsou kontroly tak přísné, že si musejí dávat i na sebemenší množství alkoholu v dechu pozor. Přísné kontroly mají zavedeny především velké průmyslové podniky. Počítač náhodně určí několik zaměstnanců a ti se musejí před vchodem do budovy podrobit testu na alkohol, pokud nadýchají víc, než je povoleno, čeká je okamžitý vyhazov.

Permon, s.r.o.

„Kontroly na jednotlivých pracovištích má na starosti náš bezpečnostní technik Jiří Záleský. Probíhají denně, a to tak, že počítač vybere náhodně některého z našich zaměstnanců a ten se musí podrobit dechové zkoušce,“ uvedl jeden ze spolumajitelů společnosti Ing. Vladimír Koudelka. Na náš dotaz, jak postupuje vedení firmy proti zjištěným „hříšníkům“, Ing. Koudelka odpověděl: „V prvních dvou zjištěných případech jsme odebrali pracovníkům na půl roku osobní ohodnocení. Další případy už budeme řešit nekompromisně výpovědí z pracovního poměru. Jeden takový případ tu právě řešíme.“ Na závěr Vladimír Koudelka připojil zajímavost. „Když má některý ze zaměstnanců podezření, že ráno při příchodu do práce není po bouřlivé noci ještě zcela v pořádku, dojde si sám k panu Záleskému, dýchne si, a když se objeví stopy alkoholu, vezme si dovolenou. Jsem rád, že zaměstnanci Permonu přistupují v tomto směru ke svým pracovním závazkům zodpovědně,“ dodal Ing. Koudelka.

(bed)

ČSAD Anexia, s.r.o.

„Dechové zkoušky u nás probíhají pravidelně a provádějí je vedoucí jednotlivých středisek, kteří mají k dispozici odpovídající přístroj,“ odpověděl na náš dotaz jeden z jednatelů společnosti ČSAD Anexia, s.r.o., Luboš Čermák. Dodal, že výběr pracovníků, kteří jsou kontrolováni, je naprosto náhodný a kontroly jsou prováděny tak, aby se jí každý z řidičů podrobil minimálně dvakrát za měsíc. Podobně to probíhá také v dílnách a v dalších střediscích. V případě, že se zjistí v dechu řidiče, který je ve službě, přítomnost alkoholu, jedná se o závažné porušení pracovní kázně a může být okamžitě propuštěn.

(bed)

RAKO, a. s.

„S alkoholem v našich závodech je to podle zákona. Zakázáno. Při vstupech do našich závodů pravidelné kontroly neprovádíme na rozdíl od jiných závodů. Co se týče pití na pracovištích, tak to je velmi přísně kontrolováno. Za poslední kalendářní rok jsme však nezaznamenali toto pracovní porušení. V minulých letech tady byly ojedinělé případy, které ihned končily rozvázáním pracovního poměru s dotyčným pracovníkem, podle zákona: Porušení pracovní kázně zvlášť hrubým způsobem. S tím souvisí i to, že v závodní jídelně a kioscích nesmí být prodávány alkoholické nápoje. Nealkoholické pivo je volně dostupné k prodeji,“ říká JUDr. Josef Kraus.

(tělo)

Eberspächer, s.r.o.

Na situaci s alkoholem na pracovišti jsme se zeptali i ředitele rakovnického provozu společnosti Eberspächer. „Zásadní problém nemáme. Jednak v podniku není alkohol včetně piva dostupný a pak každý ze zaměstnanců ví, že je to zakázané,“ řekl nám Ing. Eduard Filip. „Samozřejmě nemůžeme vyloučit ojedinělý případ, že pracovník již přijde na směnu v podnapilém stavu. Pro tuto skutečnost mají mistři k dispozici detekční trubičky, které mohou při podezření použít. Situace se pak řeší případ od případu. Buď napomenutím a pokutou, nebo okamžitým rozvázáním pracovního poměru. Ale to je naprosto výjimečný případ. Vzhledem k tomu, že jsme jednou na WC našli injekční stříkačku s jehlou, tak si myslím, že v budoucnu se bude problém objevovat spíš v ohledu drogové závislosti,“ dodal Filip závěrem.

(slv)

Policie

Jak je to se sankcemi za alkohol u policistů, nám řekl tiskový mluvčí okresní policie René Černý. „Služba u policie je služba v ozbrojeném sboru a zde se tyto záležitosti postihují velice přísně. Sloužící policista má u sebe zbraň, kterou musí být připraven kdykoliv použít, to znamená, že sloužit pod vlivem alkoholu je nepřípustné pro každého policistu a nejen pro policisty řidiče. Jakmile existuje podezření, že sloužící policista požil alkohol, neposuzuje se to jako přestupek proti pracovní kázni, ale jako porušování služebních povinností se všemi důsledky. To znamená, okamžité rozvázání služebního poměru. Právo kontroly mají jednotliví velitelé útvarů a jejich nadřízení.“

(slv)

ISŠ Rakovník

Na ISŠ Na Jirkově už není možné získat v blízkosti školy alkohol tak snadno jako dříve. Kiosek, který zde fungoval nejprve v jídelně a poté v protější budově úřadu, je již zavřený. Nejblíže je proto Hypernova. Ve škole je pochopitelně pití alkoholu zakázáno. „Neprovádíme žádné pravidelné kontroly. Dýchací trubičku na alkohol tu sice k dispozici mám, že bych ale obcházel kabinety kantorů a dával jim dýchat, to ne. Už jsme ji ale použili u žáků, pokud jsme měli podezření, že alkohol pili. Učitele nijak neprověřujeme, spíš by mohlo dojít k tomu, že je náhodně nachytáme. Sankce při porušení zákazu by se různily podle rozsahu problému. Samozřejmě bychom začali výstrahou, tudíž napomenutím. Pokud by se to stávalo pravidelně, museli bychom přistoupit i k takovému řešení jako je výpověď. Zatím tu nebylo ani jednoho zapotřebí, problémy s alkoholem na pracovišti jsme zatím řešit nemuseli,“ říká ředitel ISŠ Rakovník Mgr. Jiří Brabec.

 (peg)

Procter and Gamble, s.r.o.

Ve společnosti Procter and Gamble Rakona před třemi lety zavedli přísný systém, díky němuž si zaměstnanci dávají na alkohol velký pozor. Počítač každý den namátkově vybere několik zaměstnanců, kteří musejí před vstupem do budovy projít alkotestem. Kdo nadýchá přes 0,02 promile, čeká ho rozvázání pracovního poměru. „Kolik lidí bude kontrolováno, rozhoduje počítač, minimálně to je deset denně. Kromě našich zaměstnanců provádíme kontroly i u ostatních, kteří do podniku vstupují. Například u opravářů apod. Pokud zjistíme alkohol u zaměstnance jiné organizace než naší, má zákaz vstupu do budovy. Při odchodu z práce alkohol nekontrolujeme. V areálu se k alkoholu dostat nemohou, vnášet ho dovnitř je zakázáno a navíc naše pracovní doba neumožňuje, aby při ní zaměstnanci popíjeli,“ říká Ing. Emanuel Smutný, personální ředitel.

(peg)

Pivovar Krušovice, a. s.

A jak jsou na tom s konzumací alkohol na pracovišti, který se výrobou alkoholických nápojů přímo zabývá, jsme se zeptali tiskového mluvčího Královského pivovaru Krušovice Vlastimila bradáče. „Pití alkoholu v pracovní době je v rozporu se Zákoníkem práce a ten nedělá výjimku ani pro firmy, které alkohol vyrábějí. Takže i v pivovaru je pití piva porušením pracovní kázně se všemi následky, které z toho mohou dnes pro zaměstnance vyplynout – včetně ztráty zaměstnání. To všichni pracovníci vědí, stejně jako to, že mohou kdykoli podstoupit namátkovou dechovou kontrolu. Sládci a jimi vybraní pracovníci provádějí čas od času degustace... to je ale poměrně zodpovědný pracovní úkon, který se zaznamenává a vyhodnocuje, nic pro pivaře,“ uzavírá Bradáč.

(ps)

MěÚ Rakovník

Vnitřní směrnice Městského úřadu pití na pracovišti výslovně zakazuje. Kontrolní mechanismus provádí většinou bezpečnostní technik, jehož případné žádosti o změření hladiny alkoholu v krvi se musí každý zaměstnanec bez výjimky podrobit. V letošním roce zatím nebyla zjištěna jediná pozitivní přítomnost.

Případné porušení pracovní kázně město řeší případ od případu. „Samozřejmě, nedá se to paušalizovat. Pokud by z jednání zaměstnance pod vlivem alkoholu vyplynuly závažné důsledky, nebo by se jeho konzumace opakovala, lze přikročit i k trestu nejvyššímu, tedy k výpovědi. Tímto způsobem jsme se loni museli rozloučit s jednou zaměstnankyní, kterou pochopitelně nebudu jmenovat,“ sdělila nám tajemnice MěÚ Eliška Holková.

(mbr)