RAPORT logo

Filmaři u Týřovic vadí chatařům

TÝŘOVICE (bed). Minulý čtvrtek bylo ukončeno v Týřovicích první dějství natáčení historického velkofilmu Tristan a Isolda. Jak už jsme na stránkách Raportu informovali, film, který vzniká v koprodukci Velké Británie, Německa, Irska a České republiky, natáčí hollywoodský režisér Kevin Reynolds. Titulní role ztvárňují Američan James Franco a Britka Sophia Milesová.

„Zahraniční producenti do filmu investují v tuzemsku přes 10 miliónů dolarů. Pro stavbu dřevěné středověké tvrze požadovali civilizací neporušenou přírodu a zároveň chtěli, aby místo bylo vzdálené maximálně hodinu jízdy autem od Prahy, kde má štáb filmu veškerý potřebný servis,“ uvedla jedna z produkčních Jana Bryndová.

Natáčení v údolí řeky Berounky pod Týřovicemi probíhalo za mimořádných bezpečnostních opatření. Od Nezabudic až k Týřovicům byla pro běžný provoz uzavřena jediná silnice. Na místě natáčení byl vyhlášen přísný zákaz fotografování a filmování videokamerami. Na dodržování tohoto zákazu dohlíželi příslušníci bezpečnostní agentury. Požární dohled při natáčení zajišťovali hasiči z SDH Slabce, protože okolní sbory nemají odpovídající techniku. Správa CHKO Křivoklátsko vysílala každý den do prostoru filmování svého pracovníka, který kontroloval, zda jsou ze strany produkce plněny podmínky ochrany přírody. „Zatím jsme neshledali žádné závady. Filmaři naše vzájemné dohody plní,“ uvedl vedoucí Správy CHKO Ing. Petr Štěpánek.

Počínání filmařů v jindy klidném místě pod Týřovicemi však kritizují místní chataři a rybáři. Těm vadí zejména velký pohyb těžké techniky a hluk pracovních strojů. „Na jedné straně se pracovníkům ochrany přírody vytýká, že vše v přírodě zakazují, na druhé straně, když povolíme nějakou akci, která přinese místnímu obyvatelstvu užitek a ochraně přírody nevadí, je to zase špatně,“ reagoval Ing. Štěpánek na kritiku, která se objevila ve čtvrtečním denním tisku.

V současné době natáčí Kevin Reynolds v Průhonickém parku. Pod Týřovice se štáb vrátí v úterý 7. října. Silnice bude zase uzavřena od 7. do 17. října. O názorech chatařů, obecního úřadu a Správy CHKO budeme podrobněji informovat v příštím čísle Raportu.

Tomáš Bednařík


[ Zpět na domovskou stránku ]