RAPORT logo

Výročí tanečního orchestru Merkur

RAKOVNÍK (mbr). Ačkoli na Rakovnicku dlouhodobě působí několik tanečních orchestrů, žádný se nemůže pochlubit tak úchvatnou historií, jako Merkur. V pátek vpodvečer oslavil padesátku před hledištěm Tylova divadla, vyprodaným do posledního místa.

Během slavnostního večera k oslavě 50 let činnosti orchestru Merkur se dočkali ocenění čtyři z jeho pěti kapelníků. Zleva vidíte Jiřího Soukupa, současného vedoucího Josefa Černíka, Františka Bureše a Otakara Pihrta.

Vstupenky na slavnostní večer byly rozebrány dlouho před jeho začátkem. Každý chtěl být při tom, když Merkur slaví půl století své existence. V Tylově divadle se kupodivu sešli zástupci všech generací. Krom těch, co pamatují první merkurácké tóny, i ti, co se na první taneční, kde jim tento populární „tanečňák“ bude vyhrávat, teprve těší.

Merkur přivedl na pódium legendární speaker Hit show Kamil Kraus. Ten nejprve uvítal Josefa Černíka, kapelníka tělesa, který v jeho čele stojí již dvaadvacátým rokem, a posléze celý základní „kádr.“ Tedy zpěvačku Bohunku Týčovou, baskytaristu Karla Fuchse, bubeníka Milana Lukeše, klávesistku a zpěvačku Katku Kůtkovou, saxofonisty Zdeňka Kose a Vladimíra Skalického a trumpetisty Františka Zubalíka, Josefa Krále a Ivo Mičku.

Hned vzápětí však přichází s blahopřáním Otakar Pihrt, nedávno oslavivší sedmdesátku na sále KC, jenž byl Merkuru v letech 1953 – 1964 uměleckým vedoucím. To byl však malý prolog k celé té slávě. Ceremonii totiž nejprve předcházelo to, co krom dobré party drželo Merkur vždy na nohou – muzika.

V jednotlivých položkách repertoáru, rozděleného přestávkou na dva díly, se alespoň v jedné písni mihla většina osobností, co kapelou za jeho existenci prošla nebo s ním byla jakkoli spřízněna.

Za mikrofonem se objevil Sláva Beneš, Jiří Šulc, Radka Malá, Blanka Sršňová, Věra Čermáková, Marcela Repková, Zdeněk Steidl, Anička Ryvolová nebo Martina Polanová. Sólem na soprán saxofon se pak blýskl Vladimír Procházka, na trubku zase Václav Pidrman.

Přestože byla základní sestava prakticky neměnná, k pozoruhodným střídáním docházelo na postu bubeníků. Na stoličku střídavě usedal Milan Lukeš, Miroslav Jirásek, David Pišvejc a Jiří Šulc.

K vrcholům večera ovšem nepochybně patřilo defilé a ocenění čtyř z pěti kapelníků, kteří kdy v historii Merkur řídili (vedle jmenovaných Oty Pihrta a Josefa Černíka to byl Jiří Soukup a František Bureš), a překvapivá retrospektivní vložka, při které bývalý trombonista Milan Vlček pozval členy úplně první sestavy, která Merkur zakládala.

Pohoda, která panovala na sále, se plynule přenášela i do zákulisí (kde byl připraven raut), foyeru a baru. Ačkoli by si někteří účastníci rádi i zatančili, což koncertní prostředí divadla nedovolovalo, drtivá většina z nich na tento památný večer dlouho nezapomene.

Foto Marek Bradáč


[ Zpět na domovskou stránku ]