RAPORT logo

Soudní znalec bude měřit hluk hřiště Na Střelnici v domech žalobců

Město má najmout skateboardisty – záskokáře

RAKOVNÍK (ps). Soudní spor kvůli hlučnosti hřiště mezi obyvateli domů v lokalitě Na Střelnici a městem Rakovník se vleče již třetí rok. Krajský soud vrátil rozsudek zpět okresnímu, aby doplnil důkazy. Okresní soud proto nyní uložil soudnímu znalci provést měření hluku přímo v nemovitostech žalobců.

Usnesení ukládá stanovanému soudnímu specialistovi na hlukové situace v životním a pracovním prostředí z Říčan u Prahy provést do 75 dnů minimálně 18 měření. Měřit se má totiž ve všech devíti nemovitostech žalobců, a to v každé minimálně dvakrát. Jednou ve venkovním prostoru, např. na dvorku či zahradě, podruhé pak přímo uvnitř stavby při otevřeném okně. Pokud má stavba kromě přízemí i další patro, měřit se bude i tam. , popř. i na balkóně a lodžii. Znalec může provádět měření buď inkognito, nebo transparentně.

Pokud se rozhodne pro transparentní měření, čeká nelehký úkol také město Rakovník. To má totiž v takovém případě zajistit, aby po celou dobu měření skateboardisté skákali tak, jak je to při běžném provozu hřiště obvyklé. Věc má však háček. Město musí zajistit pro měření takové skateboardisty, kteří zde běžně neskákají, a nemají tedy jakýkoliv zájem na výsledku měření.

Pokud kterákoliv strana nesplní soudem uložené povinnosti, vystavuje se možné pokutě až do výše 50 tisíc korun. Stejná sankce číhá i na soudního znalce, pokud by posudek nestihl zpracovat do 75 dnů od obdržení spisu. Soud dále ukládá oběma stranám zaplatit zálohu na náklady důkazu znaleckým posudkem, a to ve výši 5000 Kč pro každou stranu. A právě proti tomuto výroku usnesení se město hodlá odvolat. „Nesouhlasíme s tím, abychom se finančně podíleli na nákladech důkazu v náš neprospěch, proto se proti této části usnesení odvoláme,“ sděluje svůj názor starosta Zdeněk Nejdl a dodává, že si vlastní realizaci soudního usnesení neumí v praxi dost dobře představit, nicméně je nehodlá nijak komentovat.

Pavel Sklenička


[ Zpět na domovskou stránku ]