RAPORT logo

Bývalý starosta má uhradit škodu

Okresní soud potvrdil, že Hrčka chyboval, Koričová odročena

RRAKOVNÍK (ps). Bývalý radní Miroslav Hrčka se stává vůbec prvním starostou města, který byl odsouzen k úhradě způsobené škody. Za chyby v pracovně právní agendě s následnou finanční újmou má zaplatit městu Rakovník 135 tisíc korun plus úroky. Okresní soud tak minulou středu potvrdil návrh obžaloby a uznal, že bývalý starosta udělal chyby v pracovně právní agendě při rozvazování pracovního poměru s bývalým tajemníkem Františkem Kapsou.

Kapsa, jak známo, vysoudil na městě částku 210 tisíc korun. Poukazoval při tom na neplatné rozvázání pracovního poměru (údajně mu nebylo doručeno vyrozumění o ukončení pracovního poměru) a požadoval ušlou mzdu za období, kdy již na městě nepracoval. Vedení radnice v čele s Václavem Píclem, které Hrčku v polovině volebního období vystřídalo, posléze podalo žalobu a požadovalo po Hrčkovi, který v předmětném období vykonával i funkci tajemníka, náhradu škody ve výši 3,5 násobku jeho průměrného platu. Okresní soud oprávněnost požadavku potvrdil a právní zástupce žalovaného se proti rozsudku na místě odvolal. „Já osobně jsem při čtení rozsudku nebyl, a tak neznám důvody, proč soud takto rozhodl, takže se ani nemám k čemu vyjadřovat. Podle názoru mého právního zástupce však máme u odvolacího soudu značnou šanci na úspěch,“ uzavírá Hrčka.

Ve stejném dnu řešil soud také spor, ve kterém žádá město Rakovník úhradu škody ve stejné věci také po bývalé tajemnici Janě Koričové, a to ve výši 102 tisíce. Po většinu řízení byly přezkoumávány listinné důkazy a nakonec byla vyslechnuta obžalovaná. Otázky směřovaly zejména ke způsobu vyrozumění tajemníka o jeho odvolání z funkce. „Vycházela jsem z osobního spisu pana Kapsy, kde byl založen spis ze zasedání městské rady, na které byl pan Kapsa odvolán, a z toho jsem automaticky usuzovala, že výpověď byla řádně předána,“ uvedla k dotazu soudu. Další otázky směřovaly k otázce, zda byl na spisu ze zasedání rady Kapsův podpis. Koričová uvedla, že už si to bohužel přesně nepamatuje. Na závěr Mgr. Chytil navrhl další dva svědky, bývalé starosty Rakovníka Miroslava Hrčku a Václava Pícla, kteří by měli být vyslechnuti.

JUDr. Zdeňka Braunová soudní spor odročila na 22. 10. na deset hodin dopoledne.

Pavel Sklenička, Markéta Pavlíčková


[ Zpět na domovskou stránku ]