RAPORT logo

Vězněný Iráčan našel pomoc až v Rakovníku

R A K O V N Í K (mp). Třicetiletý Iráčan před časem nelegálně překročil hranice našeho státu. V naší republice ho společně s dalšími krajany věznilo několik dalších Iráčanů. Předposlední srpnový víkend se mu podařilo ze zajetí uprchnout a přes Beroun a Křivoklát se dostal pěšky až do Rakovníka, kde zastavil a požádal o pomoc první policejní hlídku, na kterou narazil.

V neděli 24. srpna zastavil rakovnickou policejní hlídku třicetiletý cizinec. Přestože se dokázal domluvit jen velmi špatně anglicky, popsal policistům, že je z Iráku a že přicestoval ilegálně bez pasu a dalších dokumentů. Rakovničtí policisté muže převezli na služebnu a zajistili překladatelku. Poté se od něj dozvěděli další podrobnosti, mimo jiné i to, že byl v naší republice vězněn dalšími Iráčany a podařilo se mu uprchnout. „Neznámými osobami byl zadržován tři dny. Utekl a přes Beroun a Křivoklát se pěšky dostal až do Rakovníka. Zjistili jsme, že společně s ním bylo vězněno ještě dalších sedm osob, s nimiž přicestoval. Policii všechno nahlásil, protože měl obavy o jejich život,“ upřesňuje rakovnický policejní mluvčí René Černý.

Rakovničtí policisté případ předali cizinecké policii, která pátrá po úkrytu, kde jsou ostatní lidé vězněni. „Iráčan přicestoval společně s dalšími krajany, z nichž nikdo nebyl z jeho rodiny, v náklaďáku. Jak překročili hranice, nám nebyl schopen přesně určit. Kromě jízdy v náklaďáku šli část cesty i pěšky. Mířili do Rakouska. Muž byl umístěn do zařízení pro zajištění cizinců Bálková a projevil zájem o azyl,“ dodává Barbora Kudláčková, mluvčí oblastního ředitelství služby cizinecké a pohraniční policie Praha.

Markéta Polívková


[ Zpět na domovskou stránku ]