RAPORT logo

Na Pozor, hoří! přijelo šedesát dětí

S E N E C. Překvapením pro pořadatele hry Pozor, hoří!, jíž se mohly zúčastnit i děti, které nejsou mladými hasiči, byla účast soutěžících. V sobotu 19. července přijelo do Sence závodit dvanáct pětičlenných družstev. Zájem projevili předškoláci i dorost.

„My chceme taky soutěžit,“ přišli s prosíkem za pořadatelem Josefem Kesslerem v sobotu dopoledne ještě tři další místní kluci. „Když k sobě najdete ještě dva, tak můžete,“ odpověděl už tak zájmem dětí překvapený pořadatel. „Takovou účast jsme nečekali, navíc přijely děti i z vesnic, kde s mladými nedělají, to nás překvapuje nejvíc. Na trať pouštíme i jedno družstvo předškoláků. Jsou to děti odsud, už se hrozně těší. Aby se neztratily, půjde s nimi dozor. Některé disciplíny, s kterými by si takoví špunti nevěděli rady, jsme jim trochu zjednodušili,“ vysvětluje Josef Kessler.

Trať byla dlouhá dva a půl až tři kilometry a vedla v okolí Sence. Na několika stanovištích družstva plnila různé úkoly. Začínalo se na návsi suchým požárním útokem, při němž si některé děti poprvé vyzkoušely, jak se spojují hadice, zjistily, co je rozdělovač či proudnice. „Čekám, že tohle jim bude dělat největší problémy, většina z nich vidí hadici poprvé v životě,“ konstatoval rozhodčí Jiří Čečrdle. Balit hadice sice dětem většinou museli pořadatelé pomoct, disciplínu ale nakonec zvládla všechna družstva. Při bodování byl rozhodující čas, který družstva strávila plněním jednotlivých úkolů, proto nebylo důležité, jak dlouho jim bude trvat, než dojdou do cíle. Trestné body mohly děti posbírat jen při spojování hadic a u střelby ze vzduchovky. „Celou cestu musíte jít, jestli poběžíte, dostanete trestné body. Na trati máme několik kontrolorů s dalekohledy,“ seznámil s pravidly Josef Kessler. Z několika vesnic přijela i dvě družstva. Překvapil i Pavlíkov, který se soutěže zúčastnil po několikaleté pauze a hned se dvěma družstvy.

Mezi úkoly, které na trase děti plnily, byla mimo jiné střelba ze vzduchovky, rozdělání i hašení ohně, přelézání po laně, stavění stanu nebo řezání dřeva. V celkově nejlepším čase – 12:21 minut - všechny úkoly splnili dorostenci z Hřebečník. V kategorii nejmenších zvítězili předškoláci ze Sence, v kategorii mladších dětí byly první Všetaty, druhá Lubná a třetí Senec. V nejobsazenější kategorii starších zvítězil Pavlíkov, 2. Všetaty, 3. Kolešovice, 4. Rynholec II, 5. Lužná, 6. Rynholec I. Ze dvou dorosteneckých družstev byly nejlepší Hřebečníky, Pavlíkov skončil na druhém místě. 

Markéta Polívková


[ Zpět na domovskou stránku ]