RAPORT logo

Na radnici zavládlo zděšení - Krajský finanční úřad začal prověřovat využití další dotace

STÁT KONTROLUJE VÝSTAVBU TĚLOCVIČNY

R A K O V N Í K. Město Rakovník se v poslední době těší nebývalé pozornosti kontrolních orgánů. Ještě než se radní stačili vzpamatovat z posledního verdiktu Finančního úřadu Rakovník, který odhalil nedostatky při rekonstrukci areálu SK a požaduje navrácení státní dotace ve výši 5,5 milionu, byla zahájena další hloubková kontrola. Provádí ji krajský finanční úřad a tématem je využití státní dotace při výstavbě tělocvičny 1. základní školy.

Ve hře je tentokrát částka 8,3 milionu korun, které získal Václav Pícl v době svého působení v poslanecké sněmovně PČR. Kontrola může podle slov Luďka Štíbr trvat až tři měsíce.

„Mohu říci, že mezi úředníky zavládlo zděšení. Slovní spojení státní dotace se v současné době na úřadě nikdo neodváží už ani vyslovit. Domníváme se totiž, že v případě SK z naší strany nedošlo k žádnému pochybení. Dotace přišla až v závěru roku, to je bohužel ze strany státu celkem běžná praxe. Přesto se ji podařilo prostavět, stavba vznikla přesně podle projektu, existuje, je využívána. Jediné pochybení spočívá údajně v tom, že se část prací kvůli klimatickým podmínkám o několik týdnů oddálilo. Úřad se navíc dopátral k nedostatku až ve stavebním deníku subdodavatele, se kterým přímo město nemělo ani smluvní vztah. To možná lze hodnotit jako chybu, ale ne tak zásadní, aby to znamenalo navrácení dotace. Rozhodnutí vnímáme jako příliš tvrdé, a proto jsme se také vůči němu odvolali. Přesto už nám finanční úřad vystavil fakturu na 5,5 milionu korun,“ popisuje místostarosta Luděk Štíbr.

„Chápu, že stát musí kontrolovat, jak je se jeho prostředky nakládáno, ale mohlo by se tak dít možná pod jiným zorným úhlem pohledu,“ míní Štíbr. Místostarosta se obává, že v pořadí třetí kontrola na vyúčtování státní dotace mohla mít tentokrát souvislost i se značnou medializací výstavby tělocvičny i ze strany celostátního tisku.

Město Rakovník v současné době stále ještě neví, zda uspělo se svým odvoláním proti navrácení dotace na výstavbu bytových domů na Pražské. V případě naplnění katastrofického scénáře, že by kontrolní orgány i jejich nadřízené instituce žádostem nevyhověly, by město přišlo celkem o 21,5 milionu korun. Pokud by s podobným výsledkem skončila i třetí kontrola, vznikl by radnici vážný problém. „Znamenalo by to omezení a možná i zastavení veškerých investic, město by si možná muselo vzít i úvěr. Navíc to není pro město dobré ani z hlediska možnosti získávat další státní dotace,“ naznačuje Štíbr.

Pavel Sklenička


[ Zpět na domovskou stránku ]