RAPORT logo

Další stížnost - sousedství Lidlu rušeno nočním zásobováním

Hygienici zvažují měření hluku v Palackého

R A K O V N Í K (ps). Jak jsme již informovali, obyvatelé Palackého ulice zaslali na městský úřad stížnost proti způsobu řešení vjezdu na Husovo náměstí. Přestože od odeslání dopisu uplynul již celý měsíc, zajímalo nás, co se v této záležitosti na radnici podniklo.

Obyvatelé Palackého ulice svoji námitku pro způsobu řešení vjezdu na náměstí zdůvodnili takto: „Ulicí projíždí více aut než dříve, čímž se značně zhoršilo ovzduší v ulici. Auta stojí u závory delší dobu, čímž tvoří fronty a následně zhoršují ovzduší. Zvýšil se i hluk, neboť některá auta znovu startují. Závora je poruchová, a tak ji auta buď objíždějí někdy i přes chodník, nebo stojí ve frontě a mají zapnutý motor (další zhoršení ovzduší). Nové řešení vybírání poplatků za vjezd na náměstí a umístění závory s námi, jako obyvateli Palackého ulice nikdo nekonsultoval, přestože se domníváme, že jsme měli být účastníky stavebního řízení. Žádáme proto městský úřad, aby v ulici Palackého nechal změřit emise hlavně v době špičky a o výsledku nás informoval a aby s námi jako obyvateli Palackého ulice příslušný odpovědný vedoucí svolal schůzku, kde celou situaci zhodnotíme a případně se domluvíme na řešení, které bude pro obě strany vyhovující.“ Stížnost podepsalo celkem 40 občanů.

Dopis byl na radnici doručen 26. května a zhruba po měsíci, přesněji 8. července, byla svolána požadovaná schůzka. I poté obyvatelé ulice, zastřešení Společenstvím vlastníků bytových jednotek, trvají na kontrolním měření nadměrného hluku a emisí z výfukových plynů. Pokud by byly naměřeny vysoké hodnoty, budou trvat na odstranění zařízení z ulice. Argumentují zejména tím, že v Palackého ulici je soustředěno nejvíce obyvatel ze všech ulic, kterých se nový dopravní systém dotýká. Městská rada si k problému vyžádala stanoviska celkem tří odborů a nakonec rozhodla, že měření emisí, které by dle zákona mohlo náležet do kompetence města, provádět nebude kvůli jeho vysoké ceně. Hlučnost podle názoru úřadu spadá do kompetence hygieniků. Jak jsme dále zjistili, Krajská hygienická stanice Středočeského kraje, územní pracoviště Rakovník, zatím zvažuje, zda o měření požádá svoji servisní organizaci. „I když ještě neznáme názor rady, předpokládáme, že bychom provedli měření během měsíce srpna,“ odhaduje Ing. Zdeněk Andr.

Jak jsem dále zjistili, stížností na hluk ve městě přibývá. Nejčerstvější podnět předali úřadu obyvatelé sídliště Pod Nemocnicí. Stěžují si na nadměrnou hlučnost vznikající při nočním zásobování nově otevřeného supermarketu Lidl.

[ Zpět na domovskou stránku ]