RAPORT logo

Desetiminutová smršť decimovala údolí Berounky

Kroupy jako ping – pongové míčky

R O Z T O K Y ,   V I Š Ň O V Á. Hrůzu budící vzpomínku na minulý srpen přinesla zhruba desetiminutová průtrž mračen s krupobitím, která se přehnala částí okresu v úterý 22. července krátce po půl čtvrté odpoledne. Smršť přišla nenadále a pohybovala se v poměrně úzkém pruhu. Na zasažených místech po sobě zanechala hotovou spoušť.

„V Roztokách zasáhla smršť především nemovitost rodiny Egertových na kraji obce. Proud vody, prýštící z potůčku od Velké Bukové, s sebou strhl část svahu a lavina kamení a hlína zasypaly garáže a dvůr nemovitosti a voda zalila sklepy,“ bilancuje škody roztocký starosta Ing. Vladimír Melč. Pod nánosy kamení se rázem ocitla také část silnice z Roztok na Velkou Bukovou a úplně zavalená byla na několika místech silnice z Višňové do Nezabudic. Skály, lemující tyto vozovky, nevydržely nápor větru, deště a krup a povolily. Mezi jednotlivými závaly uvázlo několik osobních automobilů. Naštěstí nedošlo k žádnému zranění osob.

Starostu Melče jsme zastihli rozčileného na křižovatce pod Velkou Bukovou, jak zde řídil dopravu. Na druhé straně, před Nezabudicemi, dělali totéž příslušníci Hasičského záchranného sboru Rakovník. „Žádal jsem policisty z obvodního oddělení Křivoklát, aby bezpečnost dopravy zajistili, ale řekli mně, že nemají čas. Přitom už tři hodiny stojí obě jejich auta zaparkovaná před služebnou,“ nebere si servítky Vladimír Melč.

Blížíme se k nejvíce postiženým místům. Na vozovce pod Višňovou se snaží lopatami odklízet suť dobrovolní hasiči z Roztok. Jsou zde Jan Pokorný, Dušan Vaněk, Luboš Matějovič, Miloš Červený, Milan Tryner a další. Známá jména z loňských povodní. Jako jeden z prvních dorazil na místo velitel územního odboru HZS Beroun pplk. Jiří Bouška. „Byl jsem nejblíž, a tak jsem dostal z Kladna rozkaz, abych sem jel. Rakovničtí záchranáři, koordinovaní Otou Titzlem, odklízejí zával na druhé straně silnice.

V 18 hodin přijíždí první technika Správy a údržby silnic Kladno. Tatra a dokonce traktor se sněžným pluhem likvidují spoušť od bukovské křižovatky směrem k Roztokám. Hasičům u řeky přijíždějí na pomoc příslušníci 73. záchranné a výcvikové základny v Rakovníku. Dvě Tatry, kolový nakladač a parta zkušených chlapů dělá divy. Za dvě hodiny je silnice průjezdná alespoň nouzově v jednom pruhu. V příkopu se ještě pět hodin po průtrži povalují kroupy, že bys je mohl nabírat lopatou. Jako špatný vtip působí vor, který právě proplouvá po řece pod nejvíc zasypaným místem a jehož posádka zdraví vojáky a hasiče halasným „Ahój!“

I když na údolí Berounky už pomalu padá tma, bude se zde pracovat celou noc.

Druhý den je „bilance“ desetiminutové smršti vidět i na jiných místech. Většina zahrádek je „sklizených“. Po cestách se povalují haldy utlučeného listí a spadaných větví. Několik okenních tabulek nevydrželo údery krup. „Během dnešního dne budou všechny silnice plně průjezdné. Co uděláme se zvětralými skalami do budoucna, nevím. Sítě asi nepomůžou a odstřel by byl finančně velmi nákladný,“ konstatuje nepříliš optimisticky roztocký starosta.

Tomáš Bednařík


[ Zpět na domovskou stránku ]