RAPORT logo

Slavný rodák získal titul už v roce 1946, ale komunisté ho zrušili

Čestné občanství generálu Hasalovi

R A K O V N Í K.  Nedávno jsme zveřejnili článek Jiřího Nováka, který připomněl Rakovničanům významnou osobnost generála Antonína Hasala. Na jeho počest bude v rámci oslav 170. výročí založení první české reálky odhalena na budově Gymnázia Zikmuna Wintera jeho pamětní deska.

Genrál Hasal je sice rodákem z Nové Huti pod Nižborem, ale studoval na rakovnickém gymnáziu. Pak vstupuje do armády. „Po nacistické okupaci a následné odbojové činnosti utíká jako divizní generál přes Jugoslávii k Československým jednotkám ve Francii a po pádu Francie odchází do Anglie. Stává se významným vojenským činitelem londýnského odboje a vojenským poradcem dr.Beneše. Ve své funkci přednosty vojenské kanceláře čs. exilové vlády v Londýně doprovází v roce 1943 prezidenta Beneše do Moskvy při významných diplomatických jednáních se Stalinem. V září 1944 je jmenován vojenským velitelem osvobozených území Československa. Opět odlétá do Moskvy a jedná společně s generálem Heliodorem Píkou se sovětskými vládními činiteli o převzetí moci a poválečném uspořádání osvobozených území ČSR.

V první poválečné československé vládě armádní generál Antonín Hasal zaujal post ministra dopravy. V rámci Rakovnických dnů dne 5. května 1946 byl jmenován čestným občanem královského města Rakovník. Neméně významných poct se dostalo i jeho rodině, která v době války strádala v nacistickém internačním táboře.

Poválečnou euforii ale vystřídalo kruté vystřízlivění v podobě Února 1948. Tehdy generál Hasal odchází se svou manželkou a dvěma dětmi do exilu v USA, aby pokračoval v odboji. V Americe působí jako poradce americké vlády až do své smrti v roce 1960,“ napsal pro Raport Jiří Novák.

Jak se dále podařilo zjistit, v represích vůči generálu Hasalovi nezůstalo pozadu ani město Rakovník. V září 1948 mu byl titul čestný občan Rakovníka plenárním zasedáním Městského národního výboru odejmut. V kronice města je akt pomsty vysvětlen následujícím odstavcem: „Jmenovaný generál zpronevěřil se českému národu a čsl. republice a unikl za hranice Československého státu, čímž se vyřadil z řad našeho národa, pracujícího k vybudování lidově demokratické republiky Československé. Tímto svým jednáním stal se bývalý generál čsl. armády nehodným požívati cti čestného občana našeho města, a proto usnesla se rada MNV doporučiti plénu, aby jmenovaný byl zbaven čestného občanství města Rakovníka, které mu bylo propůjčeno usnesením pléna ze dne 15. dubna 1946.“ Tolik pokroucená historie.

Současná městská rada hodlá opětovným udělením čestného občanství učinit určitou satisfakci za zneuznání této osobnosti minulým režimem. Tato významná událost se uskuteční ve dnech 13.-14. června 2003, kdy se město stane hostitelem absolventů GZW, rodáků a hostů z domova i ciziny. Slavnostního odhalení pamětní desky armádnímu generálu Hasalovi, vyznamenaného roku 1995 in memoriam Řádem Bílého lva, se zúčastní i dcera slavného rodáka, paní Dr. Dagmar Hasalová-White se svým chotěm a dalšími blízkými příbuznými z USA a Kanady.

Pavel Sklenička


[ Zpět na domovskou stránku ]