RAPORT logo

Za posledních pět let zemřelo na okrese násilnou smrtí sedm lidí

Spravedlnosti stále unikají tři vrazi

R A K O V N I C K O. Pět z osmi vražd, které se staly na Rakovnicku, nebo s ním mají spojitost, od roku 1998, se podařilo kriminalistům objasnit. Spravedlnosti zatím uniká vrah, který v roce 1998 zabil v Praze cizince a jeho tělo se pokusil ukrýt u parkoviště v Řevničově a vrah, který před třemi lety zastřelil muže v penzionu Pralinka. Zároveň se intenzivně pátrá po pachateli nedávné vraždy v rakovnickém Falcu.

Podle období, kdy byly na našem okrese spáchány za posledních pět let vraždy, by se dalo říci, že k těmto brutálním činům dochází na Rakovnicku zpravidla v jarních a letních měsících. Od roku 1998 připadá, s výjimkou roku 2000, na každý rok jedna vražda. Rok 2000 byl v tomto směru nejhorší, rakovničtí kriminalisté museli během jara a léta řešit tři vraždy, ve dvou případech ale byli pachatelé dopadeni.

Neobjasněn stále zůstává případ z roku 1998, kdy bylo nalezeno tělo zavražděného cizince u řevničovského parkoviště. „Místo nálezu nebylo místem spáchání trestného činu. Při pátrání se zjistilo, že byl muž zavražděn v Praze, a do Řevničova v noci převezen. Pachatel nebo pachatelé se ho snažili zahrabat, zřejmě je ale někdo vyrušil, protože tělo ráno našli jen částečně zahrabané. Muž byl ve spodním prádle a zahalen do přikrývky. Zemřel v důsledku několinásobného střelného poranění hlavy,“ říká rakovnický policejní mluvčí René Černý. O rok později bylo v chatové oblasti u Sýkořice objeveno tělo zavražděného mladého muže z Kladna, který zemřel na vážné poranění hlavy. Motivem činu byla loupež a vymáhání dluhů. Jelikož hlavní aktéři pocházeli z Kladenska, řešila případ rakovnická kriminálka ve spolupráci s kladenskými kriminalisty. Pachatele se podařilo najít do dvou měsíců.

Následoval kritický rok 2000 a s ním tři případy vraždy. Loupežné přepadení v drogerii v Řevničově se podařilo v krátké době objasnit také díky výborné spolupráci s občany. „Zastřelenou prodavačku v obci všichni znali, případ se hluboce dotkl celé vsi, takže se každý snažil s policií maximálně spolupracovat a svým svědectvím pomoci k co nejrychlejšímu objasnění,“ přibližuje René Černý. Díky tomu, že si svědci události zapamatovali espézetku auta, v němž dva pachatelé, cizí státní příslušníci, odjeli, byl případ objasněn zhruba do měsíce. Starší žena ze Lhoty pod Džbánem se ve stejném roce stala obětí vraždy, jejíž motiv byl částečně loupežný a částečně na základě vyhrocených osobních vztahů. Po ženě se začalo pátrat v okamžiku, kdy sousedka ohlásila, že ji již delší dobu neviděla. Zavražděnou, kterou cizinec bydlící ve stejném domě, nejprve uškrtil, poté hodil do studny a nakonec na její tělo naházel stavební materiál, nalezla policie při důkladné prohlídce pozemku. Po nálezu mrtvoly šli policisté již na jisto, a tak se vraha podařilo chytit za velmi krátkou dobu.

Jeden mrtvý muž byl výsledek přestřelky, k níž došlo v roce 2000 v penzionu Pralinka. Dva střelci si přišli vraždou vyřešit jednak osobní spory, jednak dluhy. V penzionu se střílelo v době, kdy byl otevřen, takže vraždu vidělo několik svědků, přesto se dosud nepodařilo případ objasnit.

Problematické osobní vztahy a boj o ženu skončily v roce 2001 v Břežanech pokusem o vraždu, kdy jeden z mužů bodl svého soka nožem. Neštěstím vloni skončila i vleklá sousedská rozepře ve Všesulově. Starší muž zde pobodal po silné hádce mezi oběma rodinami souseda, který na následky bodných ran zemřel. Zranění způsobil i svojí družce, která se mu pokoušela vytrhnout nůž z ruky. V tomto případě policie po pachateli, který byl již předem jasný, pátrat nemusela. Zatím poslední vraždou na Rakovnicku je nedávný případ ve Falcu. Policie po vrahovi stále intenzivně pátrá. 

Markéta Polívková

 


[ Zpět na domovskou stránku ]