RAPORT logo

Kradený Renault byl schovaný v kůlně, podezřelí házeli na policisty kamení a vidle

Do Mutějovic povolali zásahovku

MUTĚJOVICE. Minulé pondělí bylo v Mutějovicích skutečně rušno. Vyhledávací zařízení v noci ukradeného Renaulta dovedlo policisty až k jednomu z domů na zdejší Malé straně. Protože se pachatelé bránili, byla přivolána zásahová jednotka. Polorozebrané auto bylo ukryté v dřevěné kůlně a některé součástky už byly připraveny na káře za Škodou 120 na odvoz. Aby však pondělní pozdvižení v ulici bylo kompletní, vyhořel málem kvůli vadnému komínovému tělesu zdejší obecní úřad.

V noci z neděle na pondělí zmizel z jedné z ulic ve Slaném tmavě modrý Renault Scenic, zabudované GPS dovedlo jen za několik málo hodin po krádeži policii až k domu na Malé straně v Mutějovicích, kde se podle společnosti zabývající se vyhledáváním vozidel, nacházel někde na jeho pozemku. „Po druhé hodině přijela nejdřív jen dvě policejní auta a policie se s nimi nejprve snažila domluvit mírovou cestou, mluvila k nim megafonem. Prý po nich ale začali házet kamení, takže tak za hodinu sem přijela zásahovka,“ říká obyvatelka ulice, která si nepřála být jmenována. Policie část ulice kolem domu uzavřela, za chvíli už se za červeno bílou páskou začaly srocovat davy. „V podstatě kdo nebyl v práci, byl tady,“ smějí se přihlížející obyvatelé. „Před příjezdem zásahovky nám policisté říkali, ať se radši schováme, že nikdo neví, jak se můžou zachovat. V téhle ulici jsou za domy poškozené ploty, takže kdyby se bývali snažili utéct, mohli zamířit i k nám. Bála jsem se, tak jsem děti zavřela doma,“ říká obyvatelka z Malé strany.

Na dvoře domu se kromě dvou mužů nacházela i jedna z dcer majitelky objektu. Když po nich chtěla policejní hlídka vysvětlení, proč se na jejich pozemku nachází kradené auto, zareagovali oba mladíci tak, že na policisty zaútočili kamením, vajíčky a dokonce i nenasazenými dvojzubými vidlemi. Kvůli jejich chování a také podezření, že by mohli být ozbrojeni, byla do Mutějovic přivolána středočeská zásahová jednotka. „Při služebním zákroku proti sedmadvacetiletému cizinci z Prahy 8 a sedmadvacetiletému muži z Prahy 3 použili příslušníci zásahové jednotky zbraň proti psu, který jednoho z příslušníků napadl. Policisté majitele předem upozornili, aby si psa zavřeli,“ říká rakovnický policejní mluvčí René Černý. Výstřel poranil vlčákovi pouze ucho.

„Zásahovka budila respekt už jen tím, když přijela. Policie sice všem doporučila, aby během zásahu nevycházeli, byli jsme ale zvědaví, jak to dopadne, takže jsme na ulici zůstali. Když se ozval výstřel, mysleli jsme si, že psa zastřelili. Jednoho z mužů pak vyvedli na ulici, ležel na zemi a byl zásahovkou obklíčený ze všech stran,“ říká svědkyně zásahu. Oba útočníci pak byli po předchozím souhlasu Okresního státního zastupitelství Rakovník zadrženi a umístěni v policejních celách. Kromě rakovnických policistů byli v Mutějovicích i kriminalisté z Kladna, ti si převzali případ nálezu kradeného Renaulta. Rakovnická kriminálka šetří napadení policistů jako trestný čin útok na veřejného činitele.

Kradený Renault byl ukryt v dřevěné kůlně na dvoře domu a za pár hodin už ho mladíci stihli pěkně zřídit. Některé snadno zpeněžitelné díly jako kola, skla či světla byly zabaleny v dekách a naloženy na káře za zaparkovanou Škodou 120. Motor z auta byl vyjmutý, palubní deska polorozebraná a dveře odmontovány. Jednu z espézetek policisté našli pohozenou v chlívku přímo v močůvce. Kradený Renault není pravděpodobně jediným ztraceným autem, které mají mladíci na svědomí,  v kůlně a ve svou zaparkovaných legálních vozech byly pohozeny i díly z jiných značek aut. Kriminalisté zůstali v Mutějovicích až do nočních hodin a prováděli výslech obyvatelek domu na zdejším obecním úřadě. To se nakonec ukázalo jako velmi šťastná náhoda. Před desátou večer si totiž policisté všimli, že z komína budovy úřadu šlehají plameny. Po policii a zásahovce tak dorazili na Malou stranu i hasiči. „Komín byl ve velmi špatném stavu a požár způsobilo vadné komínové těleso, při příjezdu hasičů už hořela přístupová lávka ke komínu. Kdyby si ohně bývali včas nevšimli, mohla budova vyhořet,“ upřesňuje vyšetřovatel rakovnických hasičů Pavel Falbr.

Markéta Polívková


[ Zpět na domovskou stránku ]