Ročník 34
Číslo 19
09. 05. 2024

Foto KRUPÁ. Tradice staročeských májů trvá v Krupé nepřetržitě už mnoho let, a tomu odpovídá i kvalita provedení. Průvod, který vede valník s kapelou tažený koňmi, vyráží tradičně nejprve na nádraží a pak se vrací zpět do části za karlovarkou. Krojovaní účastníci si ani letos nenechali ujít tanec na frekventované silnici.

  • Od září bude Jirátko řídit dvě školy

    RAKOVNÍK. „Zastupitelstvo kraje projednalo 29. dubna celkem pět návrhů na sloučení středních škol v lokalitách Kolín, Čáslav, Pečky a Rakovník. Po obsáhlé diskuzi bylo sloučení škol ve všech případech většinově přijato. Ve všech bodech jsem hlasoval pro sloučení. Nyní je na Odboru školství Krajského úřadu, aby usnesení zastupitelstva zrealizoval,“ informoval nás starosta města Rakovníka Luděk Štíbr, který je zároveň i členem krajského zastupitelstva.

  • Letos začne stavba další části obchvatu

    RAKOVNÍK. Obchvat Rakovníka je dlouho očekávaná stavba, která výrazně ulehčí dopravě ve městě. Jedna část B2 (jižní část města) je už hotova a je využívána od roku 2008, a s další B3 (severní část města) by se mělo začít už letos. U nejnáročnějšího úseku B1 probíhají majetkoprávní činnosti. Stejně tak je tomu i u napojení města na dálnici D6, obchvatu Lišan.

  • Na Váze konečně bez budky

    RAKOVNÍK. Už v prosinci minulého roku zastupitelé schválili nákup strategického pozemku v centru města o ploše 1 835 m2 za 7 707 000 Kč s příslibem, že z něj zmizí dřevěná bouda a plocha se promění v klidovou zónu se zelení. Záměr představil starosta města Luděk Štíbr (ODS) a dokonce i opoziční zastupitelé ho za to pochválili.

  • Skatepark vyroste na fotbalovém hřišti

    NOVÉ STRAŠECÍ. Osvícená vedení měst pochopila, že jestli se v dnešní době chtějí zavděčit generaci teenagerů, postaví jim skatepark. „Skateparky jsou dnes trendem. Mladí se mají kde scházet, kde se hýbat a navíc tím zabráníme ničení městského mobiliáře,“ jmenuje výhody místostarosta Michal Bünter.

  • Sesbírali přes půl tuny odpadu

    RAKOVNOCKO. Přes sto dobrovolníků se zapojilo do letošní úklidové akce s názvem – Čistá Berounka. Z lodí, ale i ze břehu nasbírali necelou tunu odpadu. Na památku si odvezli nejen dobrý pocit, ale také trička s logem letošního ročníku.

  • Chtějí pomoci lepšímu třídění

    LUŽNÁ. V létě loňského roku provedla svozová společnost Marius Pedersen v Lužné rozbor odpadu z nádob na komunální odpad. Třídění tu nedopadlo vůbec dobře. Komunální odpad byl nejvíce znečištěn bioodpadem, a proto se vedení obce rozhodlo rozmístit po Lužné nádoby právě na tento druh odpadu.

  • Nejde říct: chlapů je milion. Váš je jeden

    RAKOVNÍK. Jejich manželé tragicky zahynuli při důlních neštěstích v ostravsko-karvinském revíru. Ať už šlo o neštěstí v Dole Dukla v roce 1961 nebo o karvinskou havárii v roce 2015, na konci zůstaly vdovy a děti bez otců…

  • Pořád je potřeba něco dělat a nikdy nemít hotovo

    Archivář, publicista a filmař slaví 70. narozeniny

    Str. 4

    Nejde říct: chlapů je milion. Váš je jeden

    Rakovnické herečky excelovaly v Hornických vdovách

    Str. 8

    Sesbírali přes půl tuny odpadu

    Přes 100 dobrovolníků uklidilo Berounku a okolí

    Str. 2

  • Zemědělka zatím sama

    RAKOVNÍK (ps). Na otázku, proč bylo odloženo sloučení MOA a SZeŠ, které se na první pohled jeví jako snazší a nebyl tu ani náznak odporu proti spojení, nám odpověděl tiskový mluvčí Středočeského kraje David Šíma. „Důvodem je provozování školního stravování, kdy zemědělská škola zajišťuje rovněž stravování domova seniorů, a s tím spojená koncese.“