Slavíkem Petra Sixtová ze Slabec

RAKOVNÍK. Je sobota 22. 11., 19:00. Po tvářích dětí, maminek a babiček stékají slzy štěstí i smutku. Co takhle dojalo hned tři generace najednou? Klání o Rakovnického slavíka, které Petr Suchomel ve spolupráci s KC zorganizoval již počtvrté. Porota jako absolutně nejlepší vybrala Petru Sixtovou ze Slabec.

Soutěž hledající největší pěvecký talent regionu začínala skromně. To totiž v roce 2000 v tehdejším Clubu Max přivítal soukromý učitel hudby Suchomel pouhých 16 soutěžících. „Tenkrát v hospodě, když jsme měli schůzku se členy US-DEU, jsem navrhl, že by bylo dobré udělat něco pro lidi. A Rakovnický slavík byl pro stranu dobrá reklama,“ popisuje zákulisí vzniku iniciátor nápadu Suchomel.

Premiérový ročník se líbil a volal po opakování. A jelikož ekonomické zaštítění akce již nezajišťovala politická poptávka, Suchomel se s prosbou o pomoc obrátil na kulturní centrum. Dramaturg KC Jiří Röll poskytl zázemí v podobě zapůjčení prostor, zvukařského servisu a zabezpečovacího týmu.

Spolupráce obou mužů přivedla Slavíka už ke čtvrtému dílu. „A úroveň jde skutečně nahoru. Nyní se všichni zájemci celý rok intenzivně připravují,“ libuje si Suchomel, jenž obdobnou soutěž pořádá i v Kralupech. „Tam jsem ještě dál než v Rakovníku. Nejen počtem účastníků. Příští rok třeba v porotě zasedne Lucie Bílá…,“ naznačuje.

Suchomel také poprvé doporučil deseti přihlášeným, aby svůj um ještě dopilovali. V konkurenci 28 hlásků, které měřily síly ve třech kategoriích, by ten jejich prý ještě neuspěl. V 1. kategorii do 10 let se utkala pouhá trojice účastníků. Jako nejlepší se porotě jevila Adéla Břicháčková. Z 2. místa se těšila Lucie Zápalová a z bronzové medaile Veronika Langrová.

V mnohem lépe zastoupené druhé kategorii od 10 do 14 let vynesl tužší boj bronz Michaele Fabiánové, stříbro Martinu Kouteckému. Vítězně z něj s písní Brána milenců odešla lánská Viola Richterová. Ve třetí kategorii, určené pro soutěžící od 14 do 22 let, se po 3. místě Andrey Daňčové a stříbru Kateřiny Baborákové zlata konečně dočkal muž – Radek Anýž z Roztok, a to za píseň Sliby se maj’ plnit o Vánocích.

Porota, kde se mimo tradičních členů, předsedy Vlastimila Harapese a Petra Suchomela, objevil také kapelník Merkuru Josef Černík, zpěvačka Zuzana Novotná, její dcera Katrin (vítězka minulého ročníku) a optik Zdeněk Řenč (předseda OO US-DEU) však musela najít i absolutního vítěze, který odjede na celorepublikovou soutěž Zlíntalent. Přednes písně Konec dětských snů tento vavřín nakonec přinesl Petře Sixtové ze Slabec.

Odpoledne, jež moderátorskou taktovkou dirigovala ústřední herecká dvojice z představení DS Tyl Princ a chuďas Ondra Lechnýř a Dan Parobek, neosvěžil pěvecký výstup hosta. Původně avizované Lucie Černíkové se náhle vklínil do cesty termín muzikálu Bídníci, a tak jediný mimosoutěžní přednes zajistila Katrin Novotná. Stejně tak se objevila jen jediná vlastní píseň, a to v režii Lucie Ivanovové.

„Všechno ostatní ale bylo v pohodě. Velmi se mi třeba osvědčil trenažér, na kterém jsem talenty po dva měsíce připravoval,“ přiznává Suchomel, jenž také všem soutěžícím vyrobil hudební podklady. „Já úplně žasnu, jak to těm mladým zpívá. Na jedné straně se říká, že hudební povědomí u mládeže upadá. Ale také jsme byli svědky nejlepších výkonů v historii Slavíka,“ kroutí hlavou Röll.

Marek Bradáč

[ Zpět na domovskou stránku ]