Foto Sláva Vaic

Milovníci rychlých kol si přišli na své při sobotním Mistrovství České republiky

v dráhových modelech – kategorie GT, které se konalo v Přílepích.

O vítězi rozhodovala rychlost, zručnost a pevné nervy.

Nejpevnější měl Emil Zieler z mosteckého klubu.

 

V Přílepích svištěly pneumatiky

PŘÍLEPY. Když se řekne Přílepy, většina z nás si představí poklidnou vísku uprostřed okresu proslavenou snad jen místní skálou. Málokdo by asi tušil, že uplynulý víkend se zde konal jeden ze závodů zcela regulérního Mistrovství České republiky. A sice v dráhových modelech – kategorie GT 24.

Kdybyste si náhodou mysleli, že s autodráhou si mohou hrát jen malé děti, škaredě byste se mýlili. Kdo chce provozovat tuto disciplínu závodně, musí sáhnout hlouběji do peněženky, a tak je celkem pochopitelné, že mezi mistry rychlých kol uvidíte hlavně dospěláky. Autodráha pro mistrovské soutěže je však na hony vzdálena plastové hračce, kterou seženete v hračkářství, a spíš se podobá zmenšenému okruhu pro F 1.

Kvílení motorů, svištění pneumatik, povely časomíry a soustředěné tváře soutěžících nad oválem autodráhy. To byl pohled, který se naskytl každému, kdo v sobotu navštívil Auto Model Club Přílepy. „Náš klub funguje již od roku 1998, kdy se tu dala dohromady parta modelářských nadšenců. Obecní úřad poskytl prostory a zbytek už byl na nás,“ popisuje o přestávce závodu člen klubu Josef Žižka. „Tento regulérní okruh se čtyřmi dráhami jsme vlastními silami postavili za tři měsíce a letos poprvé se nám sem podařilo dostat mistrovství republiky.“

Při pohledu na soutěžící je jasné, že tento sport vyžaduje postřeh, zručnost a hlavně pevné nervy. Miniaturní monoposty se totiž chovají podobně jako jejich „dospělé“ vzory. To znamená, že když včas neuberete před zatáčkou, můžete skončit ve svodidlech, a než vás „nasazovač“ vrátí do dráhy, ztrácíte cenné sekundy. „Délka dráhy je 27 a půl metru a všechny čtyři jsou stejně dlouhé. Soutěží se čtyřikrát po třech minutách, aby závodníci vystřídali všechny dráhy. Vítězem je ten, kde ujede nejvíce kol,“ upřesňuje Josef Žižka.

Na přílepské mistrovství dorazili závodníci z Prahy, Slaného, Mostu, Chomutova a Chebu, kde se v prosinci jede závěrečný závod a bude vyhodnocen mistr republiky. „Podle toho, z jakých měst jsou jednotliví závodníci, je jasné, že Přílepy jsou určitou výjimkou pro pořádání takové soutěže. Na druhé straně to, že jsme dostali důvěru, svědčí o úrovni naší dráhy i o podmínkách, které pro mistrovství máme,“ dodává Josef Žižka.

Vítězem sobotního závodu se stal Emil Zieler z Mostu. V celkovém pořadí si z přílepského klubu nejlépe vede jeho předseda Miroslav Žižka, který obsadil dvanáctou příčku.

Sláva Vaic

 

[ Zpět na domovskou stránku ]