Přidat kamery a ubrat strážníky

NOVÉ STRAŠECÍ. Jak jsme již na stránkách Raportu informovali, pověřila rada města starostu Jakuba Kleindiensta vypracováním nové koncepce bezpečnosti ve městě.

„Tato koncepce je jednoduchá. Je zaměřená především ekonomicky s důrazem na možné úspory. Neznamená to ale úspory za každou cenu, protože v žádném případě nechci snížit bezpečnost a pořádek ve městě. Naopak se snažím o to, aby byla bezpečnost zajištěna za menší peníze, kvalitněji a byla co nejjednodušší. Máme připravenou nabídku kamerového systému a pultu centrální ochrany,“ říká Jakub Kleindienst.

Kamerový systém by měl být umístěný na nejinkriminovanějších místech, která by neustále monitorovali jeden až dva lidé. Pokud dojde k nějakému problému, zavolají státní policii nebo výjezdovou skupinu, která bude vytvořena v rámci města. „Tito lidé nebudou jen sedět v kanceláři, ale budou projíždět městem a sledovat pořádek. Na pult centrální ochrany se mohou přihlásit občané se svými firmami, domy a byty a za stanovený měsíční poplatek si je nechají hlídat. My jim zajistíme ochranu a oni nám pomohou s financováním tohoto systému,“ vysvětluje starosta Kleindienst.

Na dotaz Raportu, zda nový bezpečnostní systém kalkuluje také s existencí Městské policie, Jakub Kleindienst odpověděl: „Někteří zastupitelé argumentují, že bez Městské policie to nejde. V některých městech však Městská policie vůbec neexistuje a jde to tam také. My s ní kalkulujeme, ovšem v nějakém omezeném počtu. Zdá se, že nebude potřeba devíti strážníků, jako dosud. Tím ušetříme dost velké peníze, které pak můžeme investovat jinam,“ dodal novostrašecký starosta.

Tomáš Bednařík

 

[ Zpět na domovskou stránku ]