Ostře sledovaná výstavba Na Spravedlnosti, kde roste dům i pro starostu a krajského radního

Lokalita přinese městu miliony

NOVÉ STRAŠECÍ. Na Spravedlnosti, poblíž Šibeničního vrchu, jak se dříve říkávalo, vyrůstá nová obytná zóna. Ve finále ji bude rozdělovat několik ulic se zhruba 120 novými rodinnými domy. Iniciátorem výstavby je Ing. Petr Dolejšek, majitel stavební firmy Čestav. Jemu jsme položili několik otázek, které v tuto chvíli zajímají obyvatele města.

Co bylo prvním impulsem k vašemu záměru?

Dříve tu byla pole různých soukromých vlastníků. Před časem nám byl se společníkem v této akci Honzou Pröcklem nabídnut jeden z pozemků ke koupi. Ale ukázalo se, že není tak jednoduché postavit v zóně určené pro bytovou výstavbu jeden domek, pokud neexistuje zpracování celé lokality v duchu územního plánu. Proto jsme se rozhodli vykoupit větší část pozemků a zpracovat projektově celou lokalitu. Postupně se záměr rozrostl na plochu 13 hektarů a čítá přes 100 parcel. První etapa již byla realizovaná, sedm domků už stojí. Další část je rozestavěna.

Je pravdou, že jste část pozemků získal od města?

Jak se to vezme. Město v tomto místě mělo pouze původní cesty a zbytkové pozemky okolo nich. Došlo tedy k výměně, kdy nám město darovalo tyto pozemky a my jsme darovali městu veškeré nové ulice, což dělá více jak hektar. Celková bilance výměny je výrazně ve prospěch města.

Jak je řešeno financování sítí?

Sítě jsou financovány z prostředků, které skládají budoucí majitelé na sítě. Existují vždy dvě smlouvy. První na koupi pozemku a tato částka je okamžitě zdaněna. Druhá smlouva je na sítě, kde je předem stanovena konečná částka, která již nebude navyšována, i kdyby došlo k vícepracím, a za ní budou sítě realizovány v termínu, který je ve smlouvě zakotven. Podotýkám, že klienti kupují pozemky jakoby zasíťované, ale sítě se budují dodatečně, čemuž odpovídá i zvýhodněná cena.

Cena je tedy jaká?

Naše první ceny se pohybovaly kolem 550 Kč za m2 včetně sítí. Ceny naposledy prodaných pozemků byly pod 700 Kč za m2. Pro srovnání – na Lánech se prodávají pozemky přes 900 Kč za m2. V Rakovníku u židovského hřbitova jsem v poslední době zaznamenal zasíťovaný pozemek v ceně kolem 1 300 korun za metr.

Přispělo na vybudování sítí také město Nové Strašecí?

Město nepřispívá. Naopak proti všem zvyklostem financujeme i veřejné osvětlení.

Město nebylo požádáno o spoluúčast?

V první etapě jsme se na město obrátili se žádostí o spolupráci, která byla dokonce zastupitelstvem odsouhlasena, ale nedošlo k ní, protože město nemělo žádné finanční zdroje.

Nezkoušeli jste žádat na kraji?

Ne.

V současné době jsou podle našich informací v nově vznikající větvi pouze dva stavebníci, kteří mají stavební povolení. Jsou jimi starosta města Jakub Kleindienst a krajský radní Vilém Žák. Setkali jsme se s názorem, že jim byla úřadem učiněna určitá výjimka ve vydání stavebního povolení.

K žádné výjimce nedošlo. Nikdo jiný kromě nich o stavební povolení nepožádal. Každému, kdo by tak po vydání územního rozhodnutí učinil, by bylo vyhověno.

To, že dosud nejsou hotovy sítě, by pro udělení stavebního povolení nehrálo žádnou roli?

Ne. Stavební povolení je vydáváno s podmínkou, že kolaudace domu je podmíněna kolaudací sítí. Stejný postup byl uplatněn v první etapě výstavby a první domy již byly zkolaudovány.

Jaký byl vlastně podnikatelský záměr, který vás přivedl k realizaci celého organizačně velmi náročného projektu?

Samozřejmě určitý příslib práce pro stavební firmu. Moje představa byla taková, že při prodeji pozemků získáme i část klientů, kteří by s námi stavěli. A to se potvrdilo, i když není to samozřejmě podmínkou.

Kdo vlastně Na Spravedlnosti staví? Jsou mezi nabyvateli pozemků i noví občané, kteří zvýší daňovou výtěžnost Nového Strašecí?

Klientela je různá. Stěhují se sem úplně noví lidé nebo ti, kteří někdy v minulosti měli k Novému Strašecí nějaké vazby, stěhují se i odjinud. Že se díky těmto stavebním aktivitám město rozrůstá, je logické. A každý ví, že jeden nový obyvatel znamená pro obec navýšení rozpočtu o sedm tisíc korun, což při průměrném obsazení domu třemi lidmi činí více jak dva miliony korun ročně do pokladny města navíc.

Pavel Sklenička

 

 

   

Starosta Kleindienst před základy svého budoucího domu.

 

Starosta i Žák staví legálně

NOVÉ STRAŠECÍ. V souvislosti s výstavbou rodinných domů v lokalitě Na Spravedlnosti se v poslední době objevila v Novém Strašecí řada spekulací a fám. Podnět k nim zavdala i skutečnost, že výstavbu organizuje radní Ing. Petr Dolejšek a že zde začali stavět své rodinné domy starosta Jakub Kleindienst a krajský radní Ing. Vilém Žák. A pro prý dokonce bez povolení.

„Je to nesmysl. Můj dům staví firma Čestav pana Petra Dolejška, která zajišťuje kompletní servis. Od vypracování projektu až po konečnou realizaci stavby. V mém zastoupení, k němuž jsem dal písemný souhlas, požádala o stavební povolení. To také 29. 10. letošního roku obdržela, “ odpověděl starosta Jakub Kleindienst. Podmiňující investicí je vybudování kabelových rozvodů NN, STL plynovodu, kanalizačních, vodovodních řadů a místních komunikací do doby dokončení stavby rodinného domu. Pokud nebudou tyto inženýrské sítě dokončeny a zkolaudovány, nemůže být kolaudační rozhodnutí na novostavbu rodinného domku vydáno.

Podobně je na tom krajský radní Ing. ,Žák. „Samozřejmě stavební povolení mám. Dokonce jsem měl vystaveno povolení i na přípravné práce. Tyhle pomluvy jsou ubohostí některých závistivců,“ řekl stručně Vilém Žák. Novostrašecká šeptanda také obviňuje Petra Dolejška, že požádal prostřednictvím města o státní dotaci na zasíťování pozemků, i když na ně vybírá od stavebníků zálohy. „Je to naprostý nesmysl. Město nemá dosud odkanalizované lokality Pecínov, Nádražní ulici a ulici Na Spravedlnosti. Na odkanalizování těchto tří částí je hotový projekt a město skutečně bude žádat o dotaci stát, konkrétně MŽP ČR. Ulice Na Spravedlnosti však není v lokalitě Spravedlnost, kde staví firma pana Dolejška, ale leží asi 100 metrů blíže k centru města,“ vysvětlil další z fám starosta Kleindienst.

Tomáš Bednařík

 

[ Zpět na domovskou stránku ]