Pro domácí největší medailové žně v historii country soutěží

Lentilky opět mistry ČR

RAKOVNÍK. Od pátku do neděle hostil Rakovník 5. ročník mistrovství České republiky v dětských country tancích. Pořadatelé z domácích tanečních souborů Hašlerka a Lentilky, zastřešení Domem dětí a mládeže a Městem Rakovník, přivítali 14 souborů z Čech a Moravy. Na tři stovky tanečníků přijelo do Rakovníka bojovat o celkem šest mistrovských titulů ve třech stylových a dvou věkových kategoriích. Odvezli však pouze čtyři. Taneční klání skončila výrazným úspěchem domácích Lentilek, které získaly dvě zlaté, dvě stříbrné a dvě bronzové medaile.

Soubory se začaly do Rakovníka sjíždět už v pátek odpoledne. Sál KC se změnil k nepoznání. Uprostřed tanečního parketu zbyla plocha deset na deset metrů. Zbytek sálu pokryly praktikábly (na straně podia, proti podiu i u vchodu), na nichž stály kaskádovitě řady židlí. Sál tak bez balkonu, který patřil pozorovatelům z řad soutěžících, mohl pojmout kromě poroty a tanečníků na dvě stovky sedících diváků. A k tomu také došlo, neboť akce byla již týden dopředu zcela vyprodána. V sobotu krátce před desátou dopoledne bylo plno jak na sále KC, tak i v hledišti divadla, kde se v přímém přenosu vysílal obraz i zvuk pro soutěžící, kteří právě nesoutěžili, a nevešli se na balkon.

Ve velkém stylu, evokujícím olympijské hry, se nesl už samotný úvod mistrovství. Slova se ujal neustále vtipkující moderátor „Medvěd“ David Dvořák z Prahy. Následovala promenáda, do níž vyslaly po jednom zástupci všechny soutěžící soubory. Následně tanečníci vytvořili vlastními těly a pažemi živý tunel, kterým napochodovali jednotliví členové poroty. Když pak Blanka Pšenčná přinesla na „porotní“ stůl i putovní plamének, který je obdobou olympijského ohně a provází již pátý ročník Mistrovství České republiky, bylo mistrovství republiky oficiálně zahájeno.

Od půl jedenácté se rozběhly povinné sestavy nejprve tanečníků do 13 let a po nich skladby jejich starších kolegů do 18 let. Soutěž měla od počátku obrovský spád a skupiny se se svými dvouminutovými sestavami točily před porotou jak na běžícím páse. Odpoledne následovala postupová kola v kategorii klasické country, přímá finále line dance (moderní, téměř diskotéková vystoupení) a večer divácky nejaktraktivnější kategorie country show dance (variace na country tance s dějovými prvky). Teprve s úderem 21. hodiny si mohli soutěžící vydechnout. Měli za sebou velmi náročný soutěžní den a do večerky se už jen a jen relaxovalo.

O vítězích rozhodovala nedělní finále. V kategorii country získala mezi tanečníky do 13 let domácí Hašlerka 2. místo se skladbou Emča. Starší Lentilky pak vybojovaly mistrovský titul skladbou Tancovačka. Na stupně vítězů vystoupily Lentilky i v kategorii show. Tentokrát byli úspěšnější mladší tanečníci, kteří jako kuřátka vybojovali 2. místo. Starší získali za skladbu Strašáci bronz. A konečně medailové pozice přinesla Lentilkám i kategorie line dance. Mladší tanečníci si připsali na konto svých úspěchů další mistrovský titul za skladbu Mašinka. O mnoho pozadu však nezůstaly ani starší Lentilky, které rozšířily počet medailí dalším třetím místem za skladbu Pro tebe. Soubor tak navázal na úspěchy z minulých let. V současné době má v držení celkem sedm mistrovských titulů. Letošní ročník je však co se týče celkového počtu získaných medailí naprosto bezkonkurenční.

Pokud by se rozdávaly medaile také za pořadatelství, získali by domácí zřejmě další zlato. Celá akce, navzdory obrovskému počtu účastníků, mezi nimiž nechyběly ani děti ve věku prvňáčků, běžela jako na drátkách bez jediného časového či organizačního výpadku.

Pavel Sklenička

 

[ Zpět na domovskou stránku ]