Domácí barvy hájí Lentilky a Klobouček

RAKOVNÍK. Během víkendu se v Rakovníku uskuteční akce, která svým významem a rozsahem nemá v historii města příliš mnoho srovnatelných konkurentů. Na třicet nadšenců, kteří se rekrutují převážně z tanečních skupin Hašlerka a Lentilky, se tu rozhodlo uspořádat Mistrovství České republiky v dětských country tancích. Účast přislíbilo celkem sedmnáct souborů a zhruba tři sta tanečníků z Čech a Moravy.

Do Rakovníka se sjedou už v pátek 7. listopadu, ubytují se v tělocvičně 2. ZŠ, v sokolovně, Domě dětí a mládeže a dalších místech. Téhož dne si odbudou prostorové a zvukové zkoušky na sále KC. Sjíždět se bude i porota složená ze samých zvučných jmen. Namátkou můžeme jmenovat Jitku Bonušovou, která se minulý týden vrátila z mistrovství USA, kde působila jako manažer českého národního týmu, tanečníky bude hodnotit také Ivan Bartůněk z Brna, Sylvie Schmidttová z Bratislavy, předseda Českomoravské country taneční asociace Procházka a další znalci country tanců.

Pro veřejnost akce vypukne v sobotu v deset hodin dopoledne. Po slavnostním zahájení se rozběhnou kvalifikační povinné sestavy a po nich postupová kola v klasické country. Následovat budou divácky nejvděčnější kategorie show a přímá finále line dance.

V neděli program začíná už od 8. hodiny a na programu jsou finálová vystoupení, vyhlášení výsledků a exhibiční vystoupení mistrů. Ta přijdou na řadu po 12. hodině.

Kromě tanců budou moci návštěvníci zhlédnout ve foyeru KC prezentace nejrůznějších country akcí a také expozici domácích souborů, mimo jiné i výstavu panenek oblečených do stylových kostýmů jednotlivých období country tanců. Zajímavostí je přímý přenos obrazu a zvuku ze sálu KC na plátno v Tylově divadle. „Od počátku akce se potýkáme s malou kapacitou zařízení. Bohužel nikde jinde než v KC jsme nenašli potřebné zázemí. Když si ale představíte, že jenom samotných tanečníků je na tři stovky a za mnohými z nich přijedou rodiče, mohli jsme dát do prodeje jen 200 lístků. Aby mohli soutěžící vidět i vystoupení svých soupeřů, vyčlenili jsme pro ně balkon KC a sál divadla, kde budou moci sledovat soutěže alespoň na plátně,“vysvětluje Jiří Pšenčný, jeden z třicetičlenného týmu pořadatelů.

Souběžně s přípravou mistrovství probíhal i nácvik skladeb domácího souboru Lentilky, které se před domácím publikem představí v roli obhájce mistrovského titulu. „Doufáme, že se nám podařilo připravit soubor tak, aby se líbil. Chtěli jsme, aby si mohlo zatancovat před domácím publikem co nejvíce dětí. Takže máme velké sestavy s maximálními povolenými počty a myslím, že bychom se mohli líbit,“ tipuje Pšenčný.

Co se týče finančního zázemí, akce by se nemohla uskutečnit bez příspěvků města Rakovníka (65 tisíc) a ministerstva kultury (60 tisíc). „Dále přispěly Středočeský kraj, Českomoravská asociace dětských country tanečních skupin a Dům dětí a mládeže jako spolupořadatel. Spoustu peněz vkládají i všechny Hašlerky a rodiče Lentilek. Flora Senomaty zajistila výzdobu a květinové dary, penzion Sole ubytování pro porotu, Integrovaná střední škola Jesenice vyrobila sladké odměny pro vítěze, keramika Fialová věnovala výtěžek ze vstupného z výstavy a poháry. Velkou radost nám udělal grant, který pro nás od města Nové Strašecí zajistil novostrašecký soubor Klobouček. Aniž jsme to tušili, požádali o příspěvek na mistrovství a peníze nám převedli,“ oceňuje Pšenčný.

A jak se organizátoři cítí několik dnů před zahájením akce? „My si většinou vymýšlíme organizátorsky příšerné akce, takže už jsme na leccos zvyklí. Ale od reprízy Choreografie v roce 2000 je to první veliká akce, kde nejsme schopni ovlivnit výsledek, neboť půjde o koordinaci tří set lidiček z různých souborů. Věřím však, že jsme udělali maximum pro to, aby všechno proběhlo hladce. Nyní můžeme jen doufat v dobrou konstalaci hvězd,“ dodává pořadatel. Jak jsme zjistili, v době uzávěrky tohoto vydání zbývalo v předprodeji jen několik posledních vstupenek.

Pavel Sklenička

 

[ Zpět na domovskou stránku ]