Na Rakovnicku Kinský neuspěl

RAKOVNÍK. Nejznámější žalobce současné doby – hrabě František Oldřich Kinský – nevynechal ve svých sporech s Českou republikou ani Rakovnicko. Soudní cestou nárokuje přiznání vlastnictví 32 hektarů lesů na katastrech obcí Srbeč a Milý, které jsou v současné době ve správě Lesů ČR. Ve čtvrtek 30. října proběhlo u Okresního soudu v Rakovníku již třetí stání, ani tentokrát však konečný verdikt nezazněl.

„Jedná se o součást bývalého Velkostatku Zlonice, který byl Kinským zkonfiskován po roce 1945 na základě Benešových dekretů, jako příslušníkům okupačního německého národa, který prohrál válku. Jedná se celkem zhruba o tisíc hektarů v okresech Kladno, Litoměřice a Rakovník, z čehož v tomto okrese jde o 32 hektarů,“ vysvětluje právní zástupkyně Lesů České republiky JUDr. Taťána Pišvejcová. Podle jejích slov podal hrabě Kinský (v současné době občan Argentiny) na Lesy ČR osm žalob již v červenci 2001 a od té doby se soudní spor táhne. I když soudce JUDr. Jaromír Faltejsek již dvakrát rozhodl ve věci sporného pozemku ve prospěch českého státu, krajský soud mu pokaždé vrátil spis k novému projednání. Poprvé kvůli procedurální chybě, podruhé kvůli tomu, zda existoval či neexistoval tzv. nálehavý právní zájem. Právní zástupce Františka Oldřicha Kinského Mgr. Lukáš Blažek předložil soudu tři dokumenty z let 1948, 1968 a z 90. let, které údajně dokazují, že se jeho klient o majetek v České republice zajímal, i když žil v Argentině. „Předložila jsem soudu listinu, která dokazuje, že se F. A. Kinský hlásil k německé národnosti. Naopak z dokumentů, které předložil žalobce, nikde nevyplývá, že by se choval jako Čech,“ pokračuje Pišvejcová.

Právní zástupce hraběte Kinského se pokusil předložený dokument protistrany zpochybnit kvůli tomu, že nebyl podepsán nikým z rodiny Kinských, ale pouze jejich tehdejším právníkem. JUDr. Pišvejcová rakovnickému soudu navrhla, aby si vyžádal ze Státního oblastního archivu Praha konfiskační výměry vydané v květnu 1947 tehdejšími ONV ve Slaném a Vysokém Mýtě.

„Pro mě je spor naprosto jasný. Strávila jsem desítky hodin v archivech a nenašla jsem jediný důkaz o tom, že by se Kinští v druhé polovině 30. let minulého století a během 2. světové války hlásili k české národnosti. Naopak. Matka Františka Oldřicha Kinského Mathilda von Busche – Hadenhaus i jeho otec Ulrich byli Němci. Zachovala se dokonce Ulrichova přihláška do SS a na jeho pohřbu v prosinci 1938 byli přítomni příslušníci generálního štábu této zločinecké nacistické organizace. Navíc dokument, který jsem soudci Faltejskovi předložila, dokazuje, že také univerzální dědic František Oldřich Kinský byl německé národnosti. Takže konfiskace jejich majetku po roce 1945 byla naprosto v pořádku,“ dodala Taťána Pišvejcová.

Tomáš Bednařík

[ Zpět na domovskou stránku ]