Starosto, zaplať!

NOVÉ STRAŠECÍ. Scéna jako z grotesky byla k vidění ve čtvrtek 16. října v ranních hodinách před budovou Městského úřadu v Novém Strašecí. Před radnicí pochodoval muž oblečený do oděvu středověkého žoldnéře, v ruce třímal střelnou zbraň a o zeď měl opřené víko prastarého kufru, na němž byl připevněn transparent s nápisem: „Starosto, zaplať, co mi dlužíš, ty si necháš také za všechno platit!“

 

Kolem protestanta se seběhli nejen úředníci, ale i strážníci městské policie. Ti vyzvali muže, v němž poznali novostrašeckého řezbáře J. L., aby protestu zanechal. Ten však odmítl uposlechnout, dokud starosta Jakub Kleindienst nevyslyší jeho výzvu. Starosta však již byl v tuto dobu mimo město a jel právě v osobním automobilu na služební jednání na krajský úřad do Prahy. Proto strážníci zavolali na pomoc příšlušníky státní policie. Mezitím se podařilo prozvonit starostu na mobilní telefon.

„Byl jsem někde před Jenčí, když jsem dostal zprávu o protestu J. L. Šlo o to, že dělal na zakázku města opravu jedné ze soch a my mu smluvený honorář propláceli po částech. Teď ho najednou chtěl celý a kvůli tomu ztropil ono divadlo. Řekl jsem mu, že jestli toho hned nenechá, otočím se, vrátím se do Strašecí a nechám ho odvézt do blázince. Na to mně J. L. slíbil, že protestu zanechá. Sbalil své věci a v klidu odešel domů,“ komentoval čtvrteční scénu starosta Kleindienst.

Jak se nám podařilo zjistit, trpí dotyčný umělec, který je mimochodem autorem velmi vkusně vyřezávaného městského práva a žezla a se starostou Kleindienstem se velmi dobře zná, čas od času depresemi. Čtvrteční exhibice byla patrně důsledkem jedné z nich.

Tomáš Bednařík

 

[ Zpět na domovskou stránku ]