Nejrozsáhlejší investice všech dob by mohla být dokončena do deseti let

Kanalizace a vodovod pro celý mikroregion

NOVOSTRAŠECKO. Souhlas k realizaci nejrozsáhlejší investiční akce všech dob získal na Středočeském krajském úřadu pro mikroregion Novostrašecko starosta Jakub Kleindienst. S přispěním krajského radního Ing. Viléma Žáka se podařilo prosadit projekt na hromadné zasíťování celého mikroregionu kanalizačním a vodovodním řadem. „Tato investiční akce se bude týkat všech dvaceti obcí našeho mikroregionu, včetně těch nejvzdálenějších, jako jsou Přerubenice a Milý,“ prozradil Jakub Kleindienst.

Mikroregion chce na velkolepou stavbu, která si vyžádá investice řádově ve stovkách miliónů korun, čerpat prostředky z některého z fondů Evropské unie. „Předpokládám, že výstavba by mohla být zahájena zhruba za dva roky. Projekt, který je nyní ve stádiu zrodu, zřejmě využije sítě, která dnes končí ve Mšeci. Je ale možné, že některé z obcí se napojí z jiných zdrojů, aby to bylo co nejblíž a tudíž co nejlevnější,“ vysvětluje Jakub Kleindienst. „V každém případě chceme, aby se do jednoho výkopu pokládala kanalizace i voda.“ Podle novostrašeckého starosty je reálné, aby celá akce byla dokončena v horizontu deseti let.

„Důležitý úkol budou mít starostové jednotlivých obcí. Na nich bude, aby přesvědčili maximální počet obyvatel o nutnosti připojit se na veřejnou kanalizaci a vodovod. Není možné, aby v případě, že přivedeme kanalizaci a vodu do obce, se na řad připojily dvě domácnosti,“ naznačuje Jakub Kleindienst možné komplikace, protože výstavbu přípojek k vlastním domům si bude hradit každý občan sám. „Není možné, aby se opakoval nezájem občanů jako v případě plynofikace, i když tam je to trošku jiné, protože plyn je stále dražší a není základní životní potřebou. Zejména v těch oblastech mikroregionu, kde si každý bez problémů může zatopit v kamnech dřevem z lesa a vyjde ho to mnohem levněji. U vody a kanalizace je to jiné.“

V případě města Nové Strašecí, které je v podstatě odkanalizované a má vlastní vodovodní řad, je připravený projekt na propojení tohoto města s obcí Ruda. „Tím by se podařilo odkanalizovat celou tuto obec a její splašky by se napojily na přečerpávací stanici, která bude pod Pecínovem, a šly by do novostrašecké čističky, kterou bychom rádi přemístili až k lesu, kde má podle územního plánu být,“ uzavírá předseda mikroregionu Novostrašecko Jakub Kleindienst.

Tomáš Bednařík

 

[ Zpět na domovskou stránku ]