Soudní spor vyhrála Koričová

RAKOVNÍK. Bývalá tajemnice městského úřadu Jana Koričová nemusí zaplatit městu 120 tisíc korun. Minulou středu vyhrála soudní spor, ve kterém ji město vinilo z toho, že po nástupu do funkce tajemnice neupozornila na nesprávné odvolání bývalého tajemníka Františka Kapsy.

Při středečním soudu svědčili jako svědkové oba předchozí starostové Rakovníka – Miroslav Hrčka a Mgr. Václav Pícl, kteří vypovídali o tom, jakým způsobem bylo Kapsovi doručeno odvolání z funkce a výpověď. Odvolání odsouhlasila rada, byl vyhotoven zápis, který byl téhož dne tajemníkovi doručen, později převzal i výpověď. Po konzultaci s právníkem města Ivanem Chytilem o správném postupu byla Kapsovi výpověď odeslána ještě poštou. Postup však nebyl správný a za chyby, které Miroslav Hrčka při rozvazování pracovního poměru udělal, mu soud před časem uložil, aby zaplatil městu 135 tisíc korun.

Jana Koričová nastoupila do funkce tajemnice po Františku Kapsovi. Město ji vinilo z toho, že nadřízené neupozornila na chybné odvolání svého předchůdce. Jana Koričová měla o celé záležitosti pouze zprostředkované informace od tehdejšího starosty, a aby se o problém zajímala blíže, nepovažovala za důležité. Na městě totiž tehdy fungoval právní odbor, který měl mimo jiné na starosti i rozvazování pracovních poměrů. Nejenže tehdy jeho vedoucí právník Bláha město upozornil, jak postupovat při rozvazování pracovního poměru, ale navíc starosta celý postup konzultoval s erudovanějším právníkem města Ivanem Chytilem.

Protože město nepředložilo dostatečné důkazy, které by prokázaly, že Koričová porušila své povinnosti vyplývající z funkce tajemníka, soudkyně Zdena Braunová žalobu města nakonec zamítla. Na základě jejího rozhodnutí naopak musí město zaplatit své bývalé tajemnici částku 22 tisíc korun. Soudkyně v závěru rozsudku také poukázala na to, že ten, kdo mohl město již v začátku upozornit na špatný postup, byl právník Ivan Chytil. Ten však věc konzultoval se starostou pouze po telefonu a nevyžádal si žádné písemné podklady o doručení výpovědi a odvolání.

Markéta Polívková

 

[ Zpět na domovskou stránku ]