Hrad Křivoklát o víkendu navštívily přes tři tisíce lidí

KŘIVOKLÁNÍ PODEVÁTÉ BABYLONEM

KŘIVOKLÁT. Přehlídkou středověkých soubojů, dobové hudby a ukázkou středověkých řemesel se během uplynulého víkendu již podeváté připomnělo Křivoklání. Pokladnou na hradě Křivoklátě prošlo úctyhodných 3 179 platících.

Kdo během víkendu procházel směrem k bráně hradu Křivoklát, musel si připadat jako v  Babylóně. Čeština mezi italštinou, francouzštinou, ruštinou a angličtinou prosakovala jen ztěží. Stejně ztěží jste i parkovali svůj vůz. Naprosto všechny kapacity hlídala buď ochranka nebo muži najatí obcí. „Když už Křivoklát něco takového hostí, obec z toho musí také něco mít. Přesto se spousta lidí čertila, že má zaplatit 30 korun. Nechápu to. U pokladny je přitom čekalo vstupné 150 korun,“ míní Ivan Kasalický, vedoucí Správy Státních hradů Křivoklátska.

Skutečně, tak vysoké vstupné některé lidi odlákalo. Většinu ale ne; nepřijeli totiž na Křivoklání poprvé. Hrad Křivoklát totiž ve spolupráci se skupinou historického šermu Merlet akci uspořádal již podeváté. A ti, co se Křivoklání již zúčastnili, věděli, že je čeká náplní bohatá a profesionálně pojatá středověká show.

Kromě Merletu, který se musel kvůli natáčení historické legendy Tristan a Isolda v Týřovicích ze sobotního programu omluvit, se buď na velkém dřevěném pódiu poblíž jižního schodiště či na zastřešeném pódiu u zdí Královského sálu představila další pětice historických skupin a divadel. Program na oba dny byl chytře stejný; ať návštěvník volil kterýkoli z dnů, nikdy mu nic neuniklo.

Start v 10 hodin dopoledne vždy obstaralo divadelní představení Komediantů na káře. To vystřídala šermířská show skupiny Burdýři a poté „keltský beat“ skupiny Fabula Aetatis. Kromě „profíků“ z Merletu, kteří sobotní „abstinenci“ s velkou chutí kompenzovali v neděli, si početné diváctvo, pohodlně usazené na dřevěných lavicích, až do pěti odpoledne vychutnalo ještě kousky divadelníků ze sdružení D.I.V. a šermířů ze Stiletu. Šermířské turnaje, hospodské rvačky či dobový tanec sklízely potlesky na otevřené scéně. V případě Fabula Aetatis dokonce potlesk skandovaný a také pravý „tanec v kotli“.

Ke Křivoklání ovšem neodmyslitelně patří také řemeslnický jarmark. Stánky jarmarečníků obepínaly kašnu v dokonalém prstenci. Davy nahlížely pod pokličku mistrů kovářů, hrnčířů, sklářů, řezbářů, koželuhů, tkalců, šperkařů, košíkářů, svíčkařů či dráteníků. Komerčního úspěchu se dočkal i stánek s „rytířskými potřebami“ (helmice, štíty, meče). Davy v několika tavernách také ochutnávaly teplou medovinu, burčák, sekaný turecký med, svařené víno (v podobě „žoldnéřské krve“), domácí slivovici či grilovanou kukuřici, keltské placky, staročeský koláč, trdlo a opékanou slaninu.

Nehledě na nepříznivé počasí – v neděli se dokonce místy snášely mrazivé kapky deště – bylo nádvoří prakticky neustále plné. Nejvíce o sobotním poledni, kdy sem dorazili pasažéři z historického vlaku taženého parní lokomotivou Albatros. Krom klimatu tak jediným negativem byla poněkud „nestředověká“ obří reklama Radia Blaník, která vizuálně celému nádvoří dominovala. Ale jeho týdenní reklamní blok, spolu se šotem v Dobrém ránu s ČT, na druhou stranu jistě napomohl ku zdaru devátého Křivoklání i k další popularizaci hradu a obce jako takové. Vždyť o víkendu sem přijely přes tři tisíce lidí.

Marek Bradáč

 

[ Zpět na domovskou stránku ]