RAPORT logo

Na koupališti i Bartoňáku kapři jako telata

RAKOVNÍK. Kdo má rád atmosféru podzimních výlovů, přišel si o tento víkend na své. Drsní chlapíci s podběráky po pás ve vodě, zablácené tváře. To byl obrázek, který jste v pátek odpoledne mohli vidět na Tyršově koupališti. V sobotu a v neděli čekal na rakovnické rybáře oříšek daleko tvrdší – Bartoňský rybník.

Kapři, líni, okouni, ale i tolstolobik, štika a úhoř. To je stručný výčet druhů ryb, které kolem vás rejdily, pokud jste se v létě chodili koupat na Tyršák. Ale protože koupaliště je na koupání, a ne chovný rybník, musely být ryby přinesené přítokem z potoka vyloveny. Zvláště okouni požírající bakterie, které v horkých měsících zamezují tvorbě řas, musí ven.

„Okouni musí pryč, pak necháme napustit tak metr vody, aby v zimě mohlo promrznout dno a voda v létě bude zase čistá,“ řekl nám k výlovu šéf ÚMK Milan Gašpárek. Co by to byl za výlov městských vod bez účasti radních, a tak se na koupališti ukázal i starosta Nejdl a místostarosta Štíbr. Kdo chtěl, dostal kapra, kdo nechtěl, potěšil se zablácenou podívanou. „Rád se na výlov dívám, jen to těm chlapíkům v té studené vodě nezávidím. Jsem překvapen, co je tu za nádherné kusy. Některé by stály za umazání pekáče,“ komentoval výlov přihlížející zastupitel Václav Laňka.

Vylovení okouni a líni byli přepraveni na chovný Žákův rybník, na Polák a na Berounku. Velcí kapři a výstavní štika zůstali na koupališti pro zachování chovu.

Druhý den pokračovali rybáři na Bartoňáku, kdy byl proveden klasický zátah sítí. Kapři jako telata, jak by řekl starý Popper, ale i okouni, štiky a candáti se v přistavených nádržích jen hemžili. Na váhách se objevil i zvláštní druh červeného kapra. „Odtud ryby pocestují na rybníky v Olešné, Pavlíkově, Senci nebo na Bory u Lišan. Tam udělají radost sportovním rybářům,“ řekl nám rybniční referent Vladimír Beneš.

Pokud vám výlov unikl, neváhejte, tuto sobotu se loví rybník v Hostokryjích.

 Sláva Vaic


[ Zpět na domovskou stránku ]