RAPORT logo

Ministr znechutil kastelány

PRAHA. Pocit znechucení a marnosti převažuje u čtyř kastelánů památkových objektů z Křivoklátska, kteří se v pátek 10. října setkali v Praze s ministrem kultury ČR Pavlem Dostálem. Ten přijal Marii Šindelkovou (Křivoklát), Jiřího Sobka (Krakovec), Petra Zemánka (Žebrák a Točník) a Luboše Vokouna (Hamousův statek ve Zbečně) na základě jejich stížnosti na nedostatečnou péči ministerstva a Národního památkového ústavu o památky. Jednání předcházelo mediální prohlášení ministra Dostála o tom, že rozhovor bude pro kastelány velmi nepříjemný.

 

„A také byl. Celé jednání probíhalo v nervózní atmosféře a vůbec nic nevyřešilo. K jednání o našem návrhu koncepce péče o památky vůbec nedošlo, nebyli jsme k ní připuštěni,“ řekla křivoklátská kastelánka Marie Šindelková a odkázala nás na vyjádření mluvčího kastelánů Petra Zemánka. „Hned na začátku jednání nás ministr Dostál důrazně upozornil na to, že jsme jen nahraditelní státní zaměstnanci, kteří nemají právo použít k řešení pracovních problémů formu otevřeného dopisu ministru kultury,“ řekl Petr Zemánek.

Kromě porušení subordinace Pavel Dostál kastelánům vytkl také to, že některými svými chybnými rozhodnutími připravili státní pokladnu o značné sumy. Konkrétně obvinil Marii Šindelkovou, že způsobila státu škodu ve výši půl miliónu korun. „Není to pravda, jde o zcela zkreslenou informaci a já se budu odpovídajícím způsobem bránit. Zvažuji, že podám na ministra Dostála žalobu,“ brání se křivoklátská kastelánka.

Pavel Dostál dále odmítl, že by ministerstvem kultury byl špatnou péčí a nesystémovým hospodařením porušován zákon, jak tvrdili kasteláni ve svém otevřeném dopisu. Důrazně také pro příště odmítl řešit problémy zasíláním otevřených dopisů a následných mediálních kampaní. „I po jednání na ministerstvu kultury trváme na obsahu našeho srpnového dopisu. Další podněty budeme vznášet prostřednictvím hierarchie Národního památkového ústavu a cestou občanských iniciativ,“ uvedli kasteláni ve svém následném prohlášení.

 Tomáš Bednařík

 


[ Zpět na domovskou stránku ]