RAPORT logo

Osud nemocnice je v rukou nás všech

RAKOVNÍK. Zatímco v loňském roce vykazovala Nemocnice s poliklinikou Rakovník za tři čtvrtletí ztrátu zhruba 14 miliónů korun, letos je to za stejné období pouze 5 miliónů. „I přes to nemůžeme být s naším hospodařením spokojeni, neboť se nic nemění na tezích zdravotní politiky kraje, který požaduje vyrovnaný rozpočet,“ hodnotí aktuální situaci ředitel NsP Rakovník Ing. Michal Stehlík.

„Minulý týden jsem měl další jednání se zdravotním radou kraje Ing. Miroslavem Petríkem, který kroky, k nimž v naší nemocnici dochází, nehodnotí jako špatné, ale je nezbytné schodek minimalizovat. Chtěl bych všechny upozornit, že nyní se hraje o bytí a nebytí nemocnice,“ zdůrazňuje ředitel Stehlík.

Ke značným úsporám (ve srovnání s rokem 2002) došlo změnou organizace práce a snížením nákladů. Ušetřilo se ve spotřebě speciálního zdravotnického materiálu, léků a jejich cenách. Došlo také ke snížení počtu zaměstnanců přirozeným odchodem. „Bohužel jsme museli přistoupit i k nepopulárnímu opatření. Počínaje říjnem jsme zaměstnancům plošně snížili osobní ohodnocení o 3% průměrného platu za měsíce leden až srpen 2003. Tímto krokem získáme další úsporu zhruba ve výši 1 miliónu korun,“ pokračuje ředitel. „Plošné snížení osobního ohodnocení zvolilo vedení NsP jako gesto vůči zřizovateli, pojišťovnám a veřejnosti,“ doplňuje náměstek pro léčebně preventivní péči MUDr. Tomáš Semerádt. Podle jeho názoru si musí veřejnost uvědomit, že není všechno zadarmo, a zaměstnanci, že nemocnice je také jejich zařízením.

Ředitel Stehlík v současné době objíždí praktické lékaře v okrese a nabízí jim spolupráci. Podle jeho názoru mnoho peněz nemocnici uniká tím, že praktici málo využívají jejího servisu, jako jsou např. laboratoře, rentgen apod. „Víme, že sami nejsme schopni vlastními silami nemocnici udržet. Ale jsem přesvědčený, že společnými silami ano.“ Kromě toho objíždí ředitel Stehlík obecní úřady a podniky a ptá se, zda vůbec chtějí, aby byla v okrese nemocnice zachována, a co jsou ochotny pro to udělat. Neustále probíhají intenzivní jednání s VZP o změně systému plateb. Ve středu 19. listopadu je ředitel pozván na zasedání rady kraje, kde bude obhajovat konsolidační program nemocnice. „Buď rada uzná naše argumenty a program schválí, nebo ne a přijdou direktivní zásahy. Hrozí třeba uzavření některých ztrátových oddělení, např. dětského nebo gynekologicko – porodnického. My bychom ale rádi udrželi nemocnici v podobě, jaká je teď,“ uzavírá Michal Stehlík.

 

Tomáš Bednařík


[ Zpět na domovskou stránku ]