RAPORT logo

Firma chce 3 miliony za větší tělocvičnu

RAKOVNÍK. Podle majitele firmy Dřevostavby K+K se město Rakovník při stavbě tělocvičny 1. ZŠ neoprávněně obohatilo. Tím, že přimělo jeho firmu postavit větší tělocvičnu, než byl původní projekt, a pak odmítlo uzavřít dodatek ke smlouvě, mělo získat neoprávněný finanční prospěch ve výši 3 milionů korun. Právě tuto částku nyní po městu požaduje právní zástupce dodavatele.

Vedení radnice na schůzce oponovalo, že je potřeba vycházet z platných smluvních vztahů. „Kdyby pan Klíma řekl na začátku, že montovaná, a tím pádem i větší stavba bude stát více, než uvedl v kalkulaci ve výběrovém řízení, soutěž bychom zrušili a vypsali znovu,“ zdůrazňuje Nejdl. Majitel firmy následně oznámil, že bude požadovat náhradu škody soudní cestou.

Co se týče finančního vypořádání stavby, město uplatnilo sankci za nesplnění termínu ve výši 10 procent z ceny díla, tj. 1,9 milionu korun. Z toho sedm set tisíc korun si nechalo město jako pozastávku z celkové ceny a 1,2 milionu korun je uloženo na vinkulovaném účtu, ke kterému však nemají přístup bez souhlasu druhé strany ani město ani dodavatel. Vady a nedodělky teď město odstraňuje z vlastních zdrojů. Mluví se však o tom, že dodavatel dluží i svým subdodavatelům a přikládá dluhy na vrub města. „Obrátila se na nás budějovická firma, která prováděla betonáže, že jí Dřevostavby dluží 3 miliony korun. S podobným problémem byl za námi i právní zástupce několika rakovnických firem. Dřevostavby věřitelům tvrdí, že zaplatí, až zaplatí město. Všem proto vysvětlujeme, že Dřevostavbám nic nedlužíme, pouze jsme uplatnili smluvní pokutu,“ uzavírá Nejdl. Celou již tak nepřehlednou situaci navíc komplikuje státní dotace, která má být vyúčtována během měsíce října. Město proto muselo požádat ministerstvo financí o odklad.

Pavel Sklenička


[ Zpět na domovskou stránku ]