RAPORT logo

Kanálem projela první loď

ROZTOKY. Dlouho očekávaný okamžik nastal. Nově budovaným kanoistickým kanálem na řece Berounce v Roztokách projela první loď. Jmenovala se Barracuda a u pádla seděl Petr Hořejší, „tovární jezdec“ dodavatelské firmy ENVICON Hradec Králové. Stalo se v pátek 3. října 2003 krátce před jedenáctou hodinou dopoledne.

Zhruba dvacet zasvěcených se přišlo podívat na druhou provozní zkoušku slalomové tratě, kterou u roztockého jezu staví za přispění krajského grantu Jiří Holý z Kanoistického klubu Rakovník. Na rozdíl od první zkoušky téměř dokončeným kanálem protékala nejen voda, ale projelo i sedm zkušebních lodí. Převážně členů zmíněného klubu včetně investora.

„Dnes si chceme ověřit, zda překážky budou funkční, zda trať nebude příliš těžká nebo naopak příliš lehká, jestli neutíká moc vody. Po uskutečnění dnešní zkoušky navrhneme dokončení kanálu podle toho, jak se bude voda chovat. Poté stavaři stavbu definitivně dokončí,“ řekl pro Raport Jiří Holý. Podle jeho slov proběhne poslední provozní zkouška zhruba za 14 dní. „To už bude celý kanál hotov. Doladí se poslední zbytky a kanál bude de facto uveden do zkušebního provozu. S kolaudací uvažujeme někdy v jarních měsících – v dubnu nebo květnu, až dokončíme i zázemí kolem kanálu a všechno bude perfektně uklizené,“ dodal Jiří Holý.

Zkoušce byl přítomen také jeden z nejzkušenějších rakovnických kanoistů Jiří Hron. „Dnes ještě voda dost rychle odtéká, protože není zavřený spodek kanálu. Proto tam budou nainstalována „vrata“, která se dají dát jednak do boků, jednak položit do dna. Tím pádem se zvedne voda a zpomalí se odtok. Oproti dnešku, kdy to byla trošku divočina, se zcela změní charakter kanálu. Divoké části se zklidní a bude to příjemná tréninková voda, kterou budou moci jezdit i žákovské kategorie.“

Podle slov Jiřího Holého patří velký dík firmě ENVICON Hradec Králové a jejímu řediteli Ing. Miroslavu Dvořákovi, který je velkým fandou vodních sportů, za dobře odvedené dílo. Spokojeni byli i přítomní vodohospodáři. I přes extrémně nízký stav vody, který momentálně v Berounce je, nepřestala přetékat přes jez. Na březích nad jezem byl průtok kanálem znát zhruba po hodině jeho provozu poklesem asi o půl metru. Při závodech se počítá s „posílením“ průtoku „dodávkami“ vody z Hracholuské přehrady. První závody by měly na novém kanálu proběhnout v červnu příštího roku, kdy se koná 19. ročník Křivoklátských slalomů.

Tomáš Bednařík

 


[ Zpět na domovskou stránku ]