RAPORT logo

„Kryštof“ vybral přes 400 tisíc

RAKOVNICKO. Od pondělí do pátku minulého týdne se v celé republice konala dopravně bezpečnostní akce Kryštof, jejímž cílem bylo zajistit bezpečnost a plynulost silničního provozu, snížit nekázeň řidičů a počet nehod. Policisté současně pátrali po hledaných vozidlech a osobách. Na Kryštofa o víkendu navázala další dopravně bezpečnostní akce, která byla již čistě v režii dopravní policie.

Během pětidenního Kryštofa policisté na Rakovnicku kontrolovali 1 818 osob (tedy osob mimo řidiče, kteří jsou vedeni v počtu vozidel) a 5 742 vozidel. Během akce bylo zjištěno 1 911 přestupků, z nichž 1 291 policisté vyřešili blokově a na pokutách vybrali celkem 406 450 korun. Čtrnáct přestupků bylo postoupeno k projednání na odbor dopravy. Podle výsledků dopravní akce mají řidiči největší problémy s dodržováním rychlosti. „Rychlosti se týkalo 339 přestupků, z nichž bylo 337 pokutováno a vybralo se za ně celkem 118 200 korun. Pouze ve dvou případech se týkal přestupek jízdy pod vlivem alkoholu. Devatenáct kontrolovaných vozidel nemělo dálniční známku, šestatřicet řidičů nepředložilo doklad o pojištění, šestadvacet řidičů nemělo doklady a u 302 vozidel nevyhovoval jejich technický stav,“ informuje rakovnický policejní mluvčí René Černý.

V šestadevadesáti případech požádali během kontrol policisté o lustraci. Do akce byli nasazeni jak policisté z dopravního inspektorátu, tak policisté ze všech obvodních oddělení.

Jednou z hlídek dopravní policie, která ve středu objížděla město a kontrolovala nejen správné parkování, ale zastavovala i pro namátkovou kontrolu řidiče, byli policisté prap. Jan Majdan a npor. Zdeněk Gebhart. Od začátku služby do druhé hodiny odpolední zkontrolovali kolem pětatřiceti až čtyřiceti vozidel. Deset řidičů od nich dostalo pokutu. „Objíždíme kritická místa města a prověřujeme správné parkování. Hodně řidičů porušuje zákaz vjezdu, parkují s auty na chodníku, v zakázaných místech nebo na místech vyhrazených pro invalidy. Potom máme na určitou hodinu stanovené místo, kde musíme stát, zastavovat auta a provádět namátkové kontroly řidičů. Dneska jsme zatím rozdali tři botičky a ve třech případech neměli řidiči doklady,“ říká npor. Zdeněk Gebhart.

Ve středu, kdy se informace o akci rozšířily do médií, už většinou jezdili řidiči předpisově a dávali si na hlídky pozor. „V pondělí jsme zaznamenali přestupků nejvíc. Teď najednou jezdí všichni připoutaní, s čímž měli první dva dny problémy, mají vzorně připravené doklady a správně parkují,“ přibližuje pprap. Jan Majdan. Jeho slova dokládá i fakt, že za půl hodiny našeho pobytu v policejním voze hlídka na území města nemusela řešit jediné špatné parkování. Ze zastavených řidičů nejela připoutaná pouze jedna řidička. „Řidiči s námi ani moc nediskutují. Stává se ale, že už jsme třetí nebo čtvrtá hlídka, která je kontrolovala,“ popisuje Jan Majdan.

„Nejenže po prvních dvou dnech akce řidiči jezdili předpisově a opatrněji, ale někteří raději nevyjížděli vůbec, což bylo hodně znát na provozu ve městě. Katastrofální jsou hlavně výsledky z měření rychlosti, především ty, které naměřily hlídky na karlovarce ať už v Řevničově nebo v Hořesedlích,“ říká Ladislav Heller z rakovnického dopravního inspektorátu.

Většina řidičů předpokládala, že si v sobotu od policejních hlídek odpočine, to se však nestalo. Na Kryštofa totiž navázala víkendová dopravně bezpečnostní akce. Ta již byla menšího rozsahu a zajišťovala ji pouze dopravní policie. Během soboty a neděle bylo zjištěno 45 přestupků, z nichž pouze jeden nebyl řešen blokově a jednadvacet z nich se týkalo porušování rychlosti. Na pokutách se tentokráte vybralo 16 100 korun. Při víkendové akci policisté zkontrolovali 74 vozidla a 34 osoby.

Markéta Polívková


[ Zpět na domovskou stránku ]