RAPORT logo

Nová tělocvična má sice vady, přesto je za ni škola ráda

Konečně cvičí ve svém

 RAKOVNÍK (tělo). Od nového školního roku se naplno rozeběhl i chod nové tělocvičny při 1. základní škole v Rakovníku. O této monumentální stavbě se již napsaly stohy papírů. Po prohlídce tělocvičny nezbývá nic jiného, než konstatovat, že hodnocení „… ušita horkou jehlou …“ je hodně lichotivé.

Nás však zajímalo sportovní využití areálu a jeho naplnění. „Již několik měsíců před otevřením tělocvičny jsem měla na stole mnoho písemných žádostí o pronájem. Mezi nejrychlejšími byli volejbalisté, kteří zde mají po škole nejvíce hodin,“ uvedla ředitelka školy Věroslava Borská.

Tuto tělocvičnu však nevyužívají pouze žáci 1. ZŠ. Deset hodin zde má pronajata i 2. ZŠ. „Jsme plně využiti od pondělí do pátku. Máme dvacet tříd a každá má dvě hodiny. Deset hodin v týdnu má ještě 2. základní škola. To máte při dvou hodinách tělesné výchovy padesát hodin týdně,“ sdělila ředitelka školy.

O volné hodiny mělo zájem i gymnázium, ale na to se už kapacitně nedostalo. „O zájmu gymnázia vím, ale den nafouknout nedokážeme. Jsme spravováni městem, proto také volné hodiny dostala 2. ZŠ. Gymnázium je krajská instituce,“ řekla Borská.

Bohužel v tělocvičně a přilehlém křídle, kudy chodí žáci ze školy na své hodiny, je mnoho nedodělaných prvků. Chybí odvětraná okna, ve spojích jsou díry a ve sprchových koutech dokonce netěsní izolace. „O všem víme a ví to i na městě. Činí v tom patřičné kroky, které by se měly za pochodu odstranit. Já za svoji osobu, ale i za žáky a kantory, mohu jen říci, že jsme šťastní, že máme svoji tělocvičnu,“ odvětila ředitelka.

Pro ostatní je možnost k pronájmu v odpoledních hodinách, ale kapacity jsou již dlouho plné. Hodina stojí tři sta padesát korun. Jsou zde dvě velké a prostorné šatny a velká palubovka, kterou je možno závěsem rozdělit v její polovině na dva díly. Je s podivem, že stavba s tímto využitím nemá odolnější podlahu. „My jsme navrhovali umělý nebo gumový podklad, ale nakonec je tu podlaha dřevěná. Takže uvidíme, jakou bude mít životnost,“ sdělila Borská.

Vedení školy nezapomíná ani na bývalou tělocvičnu. „Malá tělocvična zůstane, menší děti ji klidně mohou využívat. A ti, co ji používali po školních hodinách, ji mají k dispozici i nadále za sto padesát korun na hodinu,“ uzavřela Borská. 

David Svoboda


[ Zpět na domovskou stránku ]