RAPORT logo

Novým velitelem základny je plk. Slavomil Češka

RAKOVNÍK (peg). Po odchodu plk. Ondreje Tarčániho má rakovnická 73. záchranná a výcviková základna opět velitele. Do funkce byl jmenován a poprvé oficiálně představen celému útvaru minulé úterý ráno. Plk. Ing. Slavomil Češka do Rakovníka přišel z 1. výcvikové a mobilizační základny v Litoměřicích.

Rakovnická základna neměla od 1. srpna velitele. Dočasným vedením byl pověřen pplk. Róbert Palček. Minulé úterý ráno byl při nástupu celého útvaru do funkce nového velitele základny uveden pětačtyřicetiletý plk. Ing. Slavomil Češka.

Plk. Češka vystudoval vojenské gymnázium, vysokou školu vojenskou ve Vyškově a v roce 1981 nastoupil k motostřeleckému pluku do Loun do funkce velitele. Odtud na tři roky odešel do Německa, kde studoval vojenskou akademii. Po návratu už v Lounech vykonával funkci náčelníka štábu pluku. Z Loun přešel do záchranné a výcvikové základny v Olomouci, kde byl deset let náčelníkem štábu, a před nástupem do Rakovníka 21 měsíc velel 1. výcvikové a mobilizační základně v Litoměřicích.

„Po deseti letech v Olomouci mi práce se záchranáři přirostla k srdci, když mi byla nabídnuta možnost dělat v Rakovníku velitele, souhlasil jsem. Bydlím v Olomouci, takže se domů dostanu vždy až v pátek. V Rakovníku jsem ještě žádné bydlení nesehnal, proto jsem zatím provizorně ubytovaný tady na základně. Že je rakovnická základna perfektní a funkční, jsem věděl. Olomoucká s ní měla úzké vztahy, proto jsem Rakovník znal a věděl, že je dobrý a patří mezi nejlepší. Mojí prioritou jsou lidé. Pokud budou mít správné zázemí, mohou svoji práci vykonávat stoprocentně profesionálně. Jestli tu jsou nějaká hluchá místa, která by potřebovala pozvednout, si po tak krátké době netroufám hodnotit. Žádná neočekávám,“ říká plk. Slavomil Češka, který bude velitelem pravděpodobně do prosince 2004, kdy by mělo dojít k reorganizaci základny. Po ní se z Rakovníka stane jen prapor, kde bude fungovat jiné hodnostní uskupení a funkci velitele nebude vykonávat plukovník, nýbrž podplukovník.

         Markéta Polívková


[ Zpět na domovskou stránku ]