RAPORT logo

Šestihodinový maraton jednání zastupitelstva o majetku a financích

Největší kritika radních návrhů vycházela z rady

RAKOVNÍK (ps). Rovných šest hodin trvala schůze městského zastupitelstva, kterou svolal starosta města Rakovníka na pondělí 15. září. Zastupitelé se sešli ve Wintrově zasedací síni na 16. hodinu a opouštěli ji přesně s úderem dvaadvacáté. Mezi tím stihli projednat několik desítek zpráv, převážně majetkoprávního charakteru.

Jako první přišly na řadu rozpočtové změny. Podle vedoucího finančního odboru Petra Březiny dosavadní vývoj nasvědčuje tomu, že by v oblasti příjmů mohlo město disponovat s částkou o zhruba deset milionů vyšší, než byl původní odhad. Proto si město může dovolit navýšení i výdajové části rozpočtu. Největší částku přitom zastupitelstvo uvolní na nákup pozemků nad Vysokou bránou od společnosti Rako a.s. Cena byla stanovena na 500 Kč/m2 a město na nákup vynaloží celkem 8,5 milionu korun. Na strategicky významném pozemku má zatím vzniknout parkoviště. Člen zastupitelstva Václav Růžička navrhl, zda by si město nemělo část přebytku ponechat jako rezervu pro případ, že by neuspělo s odvoláním proti rozhodnutí finančního úřadu o navrácení státní dotace a penále. Podle Nejdla je však tato věc otázkou půl roku až roku, proto není nutné ji nyní řešit. Jeho slova podpořila i tajemnice. „V případě bytových domů na Pražské jsme zaslali žádost o prominutí penále a vrácení dotace ve výši 16 milionů vloni v září a dodnes neznáme odpověď. Proto není nutno se tím nyní zabývat,“ prohlásila Eliška Holková.

Zajímavou diskusi vyvolal také finanční dar od společnosti Rako a.s., respektive způsob, jakým mají být peníze rozděleny. Sto tisíc korun na cyklostezku k sídlišti Šamotka prošlo bez připomínek. Ne tak návrh použít sto tisíc korun na vytvoření busty Antonína Dvořáka. Zásadně proti takovému záměru byl Marek Pavlík, naopak vytvoření sochy podpořil místostarosta Jan Švácha a člen zastupitelstva Václav Zoubek, který také vysvětlil, co iniciátory přivedlo k této myšlence. „Příští rok bude celá Evropa slavit sto let od úmrtí Antonína Dvořáka. My bychom si chtěli bustou připomenout, že tento skladatel v Rakovníku koncertoval v roce 1892, tedy těsně před svojí cestou na turné do USA. Busta akademického sochaře Pangráce by měla připomínat tuto historickou událost,“ vysvětlil Zoubek. Návrh byl nakonec přijat stejně tak jako 100 tisíc korun na reprezentaci pro klub Tatran Rakovník (kritizoval Volf).

Rozsáhlou diskusi vyvolal také návrh na vytvoření příspěvkových organizací Kulturní centrum a Městská knihovna. Kritika zprávy předkládané městskou radou vycházela paradoxně převážně z řad radních. Aleš Rouček tvrdil, že příspěvková organizace KC byla před šesti lety zrušena hlavně z úsporných důvodů, a pokud ji město nyní znovu zřídí, bude to opět dražší než nynější model. Proti změně byli i další radní Ivo Michalička a Hana Bendlová. Iniciátor změny místostarosta Jan Švácha naopak tvrdil, že stávající systém je již šest let protiprávní, neboť v praxi vlastně příspěvková organizace KC nikdy nepřestala fungovat. Chod kulturního zařízení totiž vyžaduje úplně jiný režim, než může zajistit úřad. K argumentům pro změnu se připojil také Václav Zoubek. Podle jeho názoru zařazení KC do struktury úřadu činnost zařízení udusilo. Napoprvé v hlasování návrh neprošel, potřebnou podporu získal až po dohadovacím řízení. Od 1. ledna 2004 tak bude město mít dvě nové příspěvkové organizace.

Diskuse se rozproudila také nad otázkou, zda prodat bývalý výměník v Palackého ulici. O ruinu totiž projevil zájem Ivo Picek a jeho firma Bioenergie Kněževes nabídla 2,1 milionu. Zatím však nespecifikovala účel využití. Nakonec převládly argumenty pro prodej objektu, hlavně vzhledem k nabízené ceně, i když zazněly obavy, jak se využití objektu odrazí na celkové situaci v této obytné zóně (Borský). Vtipně ukončil diskusi o případném omezování záměrů budoucího majitele objektu Michal Volf: „To bychom se mohli při prodeji bytu ptát zájemce, s kým chce v bytě bydlet a jestli tam hodlá hrát na klavír.“

Již potřetí se na pořad jednání dostala velmi složitá kauza střechy bez kolaudace bytového domu Na Sekyře. Rozsáhlá diskuse nakonec přivedla zastupitele ke schválení původně předkládaného návrhu schválit teze, na kterých se dohodli právní zástupce vlastníků s vedením úřadu a firmou Daneker. Město má přitom respektovat závazek z poslední dohody, dokončit opravu střechy v rozsahu projektů pro stavební povolení a dohotovit nedodělky tak, aby byla střecha kolaudovatelná. Konečná cena tohoto řešení však zatím není známa.

Zastupitelstvo schválilo také vstup města do makroregionu Rakovnicka, i když ani tento záměr se neobešel bez polemiky. Podle Iva Michaličky se veškeré podobné svazky zatím v praxi příliš neosvědčily. Tomáš Semerádt navrhl, aby se ve stanovách makroregionu zdůraznila podpora zdravotnictví. Vzhledem k tomu, že krajské teze reformy zdravotnictví hovoří o pěti až šesti nemocnicích, mezi kterými se zatím s rakovnickou příliš nepočítá, měl by makroregion řešit tuto otázku jako jednu z priorit.

Důležitým bodem předloženým až v samém závěru byla také změna územního plánu. Kvůli připojení města na rychlostní komunikaci R6 bude provedena změna územní dokumentace napojení na R6 propojením ulic Lišanská a Pražská.

V závěru pak ještě Jaroslav Borský kritizoval zrušení přechodu pro chodce v Palackého ulici, Václav Růžička chaos v ulicích při opravě ulice na Sekyře a konečně Michal Volf práci dopravního inspektorátu. „Místo aby řídili dopravu v kritickým místech, buzerují řidiče měřením rychlosti v nesmyslných úsecích. I když nám dopravní inspektorát nepodléhá, měli bychom se vyjadřovat k jeho nekvalitní činnosti,“ poznamenal Volf.    

Pavel Sklenička


[ Zpět na domovskou stránku ]