RAPORT logo

Sedmatřicetiletý důstojník a šestatřicetiletý chalupář si vzali život

Dvě sebevraždy během tří dnů

RAKOVNÍK (peg). Rodinné problémy vyřešil sedmatřicetiletý voják z povolání rakovnického útvaru sebevraždou. Po konfliktu s manželkou se zastřelil přímo před budovou Mateřské školy V Lukách, kde žena pracuje. Kulka, která mu způsobila smrtelné zranění hlavy, proletěla oknem do chodby školky a prostřelila dvě okenní tabule.

V úterý 15. září kolem jedné odpoledne stál J. Š. u lavičky před Mateřskou školou V Lukách. Náhle vytáhl služební zbraň, přiložil ji k pravému spánku a střelil se do hlavy. „Střelné poranění hlavy bylo smrtelné. Motivem byly osobní důvody, dopis na rozloučenou nezanechal. Jako velitel praporu měl oprávnění provádět kontroly zbraní. Střelnou zbraň si řádně vyzvedl, ze strany armády tedy nedošlo k žádnému porušení předpisů,“ říká rakovnický policejní mluvčí René Černý.

K případu se nám podařilo získat výpověď svědka, který si nepřál být jmenován. Podle něj vystřelená kulka vletěla do oken školky v prvním patře. Po průstřelu dvojitým sklem přeletěla ve výšce jednoho metru nad zemí chodbu a prostřelila další okno v přípravně jídel. Zde se již zastavila o záclonu a našla ji zde až druhý den uklízečka. Znamená to, že jen souhrou náhod kulka nenašla další oběť z řad dětí nebo personálu mateřské školy.

Vzhledem k nalezené kulce se okamžitě vytvořila fáma, že voják střílel také do budovy školky. „Že by muž nejprve vystřelil na budovu a poté se zastřelil, jsou lži. Dráha střely odpovídá tomu, že kulka, jež poškodila dvě okna, je tou, kterou se voják zastřelil. Úhel tomu jasně odpovídá. Navíc máme dvanáct svědků, kteří nám potvrdili, že vyšla jen jediná rána. Také není pravda, že by událost viděly děti,“ upřesňuje René Černý.

O dva dny později si dobrovolnou smrt zvolil i šestatřicetiletý chalupář z Petrovic. I on při sebevraždě na zahradě chalupy použil střelnou zbraň. „Jelikož se jedná o muže, který není z našeho okresu a sebevraždu spáchal na svém pozemku, nebudeme s ohledem na rodinu zveřejňovat další informace,“ říká René Černý.

Markéta Polívková


[ Zpět na domovskou stránku ]